Iz Vlade tvrde: Mjere iz programa ekonomske stabilizacije donose pozitivne rezultate

08.04.2021. 12:41 / Izvor: Akta.ba
Iz Vlade tvrde: Mjere iz programa ekonomske stabilizacije donose pozitivne rezultate

Vlada Federacije BiH se, na današnjoj sjednici u Mostaru, upoznala s informacijom o realizovanim aktivnostima, planiranim mjerama i određenim makroekonomskim indikatorima.

Vlada Federacije BiH se, na današnjoj sjednici u Mostaru, upoznala s informacijom o realizovanim aktivnostima, planiranim mjerama i određenim makroekonomskim indikatorima.

Kada su u pitanju prihodi od direktnih poreza, oni su u prva tri mjeseca 2021. godine bili za oko 43 milijuna KM, odnosno 3,4 posto veći nego za prva tri mjeseca prošle godine. Ovaj podatak je posebno važan kada se ima na umu da su prva tri mjeseca prošle godine bila rekordna za prihode od direktnih poreza. Što se tiče prihoda od indirektnih poreza, u odnosu na prethodni period, zabilježen je blagi oporavak, saopćili su iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Nadalje, početkom maja prošle godine, Federacija BiH je imala najmanji broj zaposlenih od izbijanja pandemije, odnosno 507.617. U odnosu na taj period, pa do 31.3.2021. godine, oko 12.000 ljudi se vratilo na posao i broj zaposlenih je na taj dan iznosio 519.401. Samo je u ožujku broj zaposlenih se povećao za 1.422. 

"Ovo, između ostalog, znači i da su mjere iz Programa ekonomske stabilizacije i oporavka, koje uključuju Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i Uredbu o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede, u kombinaciji s relaksiranjem mjera ograničenja privrednih djelatnosti, donijele očekivane rezultate. Kako bi nastavila podržavati privredu i zaposlenost, Vlada FBiH će u narednom periodu donijeti niz drugih mjera", saopćeno je. 

Prije svega, uskoro će biti usvojene izmjene i dopune kreditno-garantnih programa na osnovu kojih funkcionira Garantni fond, kako bi dodatno bilo olakšano kreditiranje privrednika od strane komercijalnih banaka. Pored toga, Vlada planira izdvojiti i sredstva za sufinanciranje troškova kamate u iznosu od 15 milijuna KM za sve korisnike Garantnog fonda. S ciljem dodatnog poticanja zapošljavanje, preko Zavoda za zapošljavanje će kroz programe plasirati dodatnih 50 milijuna KM.

Na jednoj od narednih sjednica Vlade bit će donesena i odluka o dodatnoj finansijskoj pomoći zdravstvenim institucijama u iznosu od 60 milijuna KM.

Konačno, u pripremi je novi paket pomoći privredi, u vidu nove uredbe, kao i transfer od 230 milijuna KM nižim nivoima vlasti, a očekuje se da će dio tih sredstava biti iskorišten kako bi se i s tih nivoa pružila podrška određenim sektorima privrede.

Federalna vlada nastavlja koordinirati aktivnosti s nižim nivoima vlasti, kako bi optimizirala efekte podrške, kaže se u saopćenju. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti