Stigla donacija vakcina iz Srbije, građani će poziv za vakcinaciju dobijati putem aplikacije

09.04.2021. 15:34 / Izvor: Akta.ba
Stigla donacija vakcina iz Srbije, građani će poziv za vakcinaciju dobijati putem aplikacije

Vlada KS će se odužiti Srbiji turističkim vaučerima.

Avion iz Srbije sa 10.000 vakcina za Kanton Sarajevo je sletio na Sarajevski aerodrom, srbijanskog ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koji je također doputovao kako bi uručio donaciju, dočekali su premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar zdravlja Haris Vranić.

U pitanju je ukupno 20.000 AstraZeneca doza dovoljnih za vakcinaciju 10.000 ljudi, a trenutno je stigla prva tura, dok će ostatak potreban za revakcinaciju ovih ljudi stići u periodu kada to bude bilo potrebno.

 

Premijer Forto kaže da korespodencija između Vlade KS i Vlade Srbije traje već neko vrijeme, a da će se za ove vakcine odužiti.

"Vlada KS će svojom gestom propratiti ovu donaciju tako što ćemo u protivrijednosti vakcina uručiti paket Republici Srbiji gdje ćemo mi njima uručiti neki paket. Vjerovatno će se raditi o dolasku u KS i odsjedanju u našim hotelima na račun Vlade preko vaučera", rekao je Forto.

On je na kraju obraćanja kazao da je želja vlade da plate vakcine, jer imaju novac.

 

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić zahvalio se na donaciji vakcina iz Srbije, kazavši kako je zdravstveni sistem ovog kanton spreman za masovnu vakcinaciju.

"Ministarstvo zdravstva, Vlada i Zavod za javno zdravstvo su spremni za masovnu vakcinaciju, Centar u Zetri je u pripremi i mi smo spremni za vakcinaciju. Niko neće ostati uskraćen za vakcinu, ali ovo je ograničena količina. Ovo je 10.000 vakcina, a prijavilo se više od 58.000 građana. Mi i dalje radimo na nabavci novih količina. Građani će biti pozivani putem aplikacije", kazao je Vranić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti