Ministarstvo civilnih poslova BiH: SZO savjetuje da zemlje nastave s primjenom AstraZeneca vakcina

10.04.2021. 09:04 / Izvor: Akta.ba
Ministarstvo civilnih poslova BiH: SZO savjetuje da zemlje nastave s primjenom AstraZeneca vakcina

Saopćenje je izdato u vezi sa dopisom predstavnika COVAX mehanizma u vezi s nedavnim naučnim ispitivanjima ovih vakcina.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) savjetuje da zemlje nastave s primjenom AstraZeneca vakcina, saopćeno je iz kabineta Ankice Gudeljević, ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Saopćenje je izdato u vezi sa dopisom predstavnika COVAX mehanizma u vezi s nedavnim naučnim ispitivanjima ovih vakcina.

"Dopisom se iznova potvrđuje sigurnost koja je posebno zagarantirana samo u okviru mehanizma koji su strogo kontrolirani i u koje je BiH uključena. Naime, glavni prioritet COVAX-a je osiguravanje sigurnih i efikasnih vakcina za najugroženije širom svijeta. Partneri COVAX-a, uključujući SZO, pažljivo prate vijesti o mogućnosti vrlo rijetke nuspojave AZ vakcine. Odluke o upotrebi vakcina temelje se na smjernicama SZO", navodi se u saopćenju ministarstva.

Navodi se da je 7. aprila 2021. godine, Globalni savjetodavni odbor SZO za sigurnost cjepiva (GACVS) pregledao najnovije globalne podatke o vrlo rijetkim događajima krvnih ugrušaka sa niskom razinom trombocita nakon cijepljenja AstraZeneca vakcinama. Ovaj se pregled odvijao zajedno s nalazima Europske agencije za lijekove i vlastite kontrole Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode Ujedinjenog Kraljevstva.

"Globalni savjetodavni odbor Svjetske zdravstvene organizacije za sigurnost vakcina (GACVS) konstatirao je da uzročno-posljedična veza između vakcina AstraZeneca i pojave krvnih ugrušaka nije potvrđena zbog ograničenih podataka, te da se daljnja upotreba AstraZeneca vakcina pažljivo prati", navedeno je u saopćenju.

Kao što je ponovljeno u izjavama Evropske agencije za lijekove, kao i Svjetskog savjetodavnog odbora SZO za sigurnost cjepiva (GVACS), AZ cjepivo ostaje važno javnozdravstveno sredstvo protiv pandemije COVID-19 i efikasno je u prevenciji teških slučajeva, hospitalizacije i smrti.

"Zemljama se savjetuje da ojačaju svoje sisteme nadzora i nastave sa praćenjem i izvještavanjem putem regulatora za lijekove", zaključeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti