Objavljen registar: Na području BPK registrovana 232 udruženja

13.04.2021. 13:22 / Izvor: Akta.ba
Objavljen registar: Na području BPK registrovana 232 udruženja

U registru su evidentne i nadležne institucije, odnosno ministarstva nadležna za praćenje stanja u oblasti na koju se odnosi djelatnost udruženja.

Ministarstvo za pravosuđe, upravu i radne odnose Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde sačinilo je i na službenoj stranici kantonalne Vlade objavilo jedinstven registar udruženja koja su registrovana na području BPK, sa imenima osoba koje ih predstavljaju i zastupaju.

Po riječima resorne ministrice Nataše Danojlić, registar je sačinjen na osnovu službene evedencije koju vodi to ministarstvo a prema kojoj su trenutno na području kantona 232 registrovana udruženja.

"Registar omogućava lakšu pretragu, jer uz pomoć pretraživača navedete konkretnu nadležnu instituciju, odnosno ministarstvo kako bi se dobila informacija o  udruženjima koja su pod nadzorom tog ministarstva. Osim naziva udruženja te opisa djelatnosti koju obavlja i datuma upisa u registar, jedinstveni registar sadrži informacije o mjestu odnosno gradu ili općini u kojem je sjedište udruženja, registracioni broj udruženja te podatke o ovlaštenim predstavnicima", pojasnila je Danojlić.

U registru su evidentne i nadležne institucije, odnosno ministarstva nadležna za praćenje stanja u oblasti na koju se odnosi djelatnost udruženja.

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde u svojoj nadležnosti ima 105 udruženja, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) 3, Ministarstvo za privredu 45, Ministarstvo za boračka pitanja 26, Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice 41, Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline 10, a Kantonalna uprava civilne zaštite u svoj nadležnosti ima 3 udruženja.

"Registar je sačinjen u skladu sa zaključkom Skupštine BPK, a na osnovu zaključka Vlade BPK Goražde,  nadležene institucije odnosno resorna ministarstva zadužene su da u skladu sa Zakonom o udruženjima i fonadacijama FBiH izvrše nadzor nad radom tih udruženja koja su u njihovoj nadležnosti. Nadzor nad zakonitošću rada udruženja prvenstveno podrazumijeva odredbe člana 47. i odredbe članova 51-a i 55. Zakona o udruženjima i fondacijama FBiH, a posebno potrebno je obratiti pažnju na to da li su udruženja redovno održavala skupštine u skladu sa statutom udruženja. Od jučer je rok od 30 dana da u skladu sa ovim članovima izvrše nadzor i dostave izvještaj Vladi BPK Goražde", pojasnila je ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Goražde.

Naglasila je da to ministarstvo ne vrši nadzor nad zakonitošću rada udruženja, već postupa po nalogu resornog ministarstva koje je po Zakonu o udruženjima i fondacijama ovlašteno da izvrši nadzor nad udruženjem koje se nalazi u njegovoj nadležnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti