U Prijedoru "propale" vakcine protiv Covid-19, obustavljena revakcinacija

13.04.2021. 15:50 / Izvor: SRNA
U Prijedoru 'propale' vakcine protiv Covid-19, obustavljena revakcinacija

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor Slobodan Javor izjavio je danas da je u ovom gradu privremeno obustavljeno davanje druge komponente vakcine "Sputnjik V".

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor Slobodan Javor izjavio je danas da je u ovom gradu privremeno obustavljeno davanje druge komponente vakcine "Sputnjik V" budući da je zbog nestanka električne energije, u više navrata, došlo do prekida hladnog lanca vakcine.

"Došlo je do poremećaja u temperaturi u zamrzivaču u odnosu na temperaturu koja je predviđena za čuvanje vakcina", rekao je Javor na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je naglasio da je svakodnevno u komunikaciji sa ministrom zdravlja i direktorom Instituta za javno zdravstvo, da ljudi imaju razumijevanja prema veličini Prijedora i da će se po lokalnim zajednicama ravnomjerno raspoređivati količine vakcina koje pristižu u Republiku Srpsku.

"Nastoje da nam obezbijede što više vakcina kako bismo mi mogli u što kraće vrijeme vakcinisati odnosno revakcinisati ljude", dodao je Javor.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Milica Otković izjavila je da su vakcine koje su juče ujutro date građanima potpuno bezbjedne i bile su u režimu hladnog lanca.

"Što se tiče naših sugrađana, nema nikakve potrebe da budu zabrinuti. Ostali građani koji čekaju svoju drugu komponentu "Sputnjik V" vakcine biće naknadno obaviješteni o datumu, odnosno biće pozvani lično kao i za prvi put i mogu reći da nema razloga za brigu. Bez obzira na to što dolazi do isteka roka od 21 dan, biće vakcinisani u terminu koji je predviđen", naglasila je Otkovićeva.

Prema njenim riječima, oko 2.200 građana iznad 65 godina je prijavljeno, a nije dobilo nijednu dozu, 1.500 je primilo prvu dozu, a drugu je juče, kada je počela revakcinacija, primilo njih 140.

Ona je pojasnila da se revakcinacija ruskom vakcinom vrši u periodu od 21 do 28 dana nakon prve doze, a da se taj period može produžiti na mjesec do dva.

"Hronični bolesnici takođe se prijavljuju za vakcinaciju, jer online aplikacija ima mogućnost sortiranja i kada dođu na red, odmah poslije građana starijih od 65, biće pozvani", navela je Otković i dodala da je do sada prijavljeno 1.200 tih pacijenata.

Po njenim riječima, 30 do 40 zdravstvenih radnika primilo je vakcinu "Pfizer" koja je prošle sedmice stigla u Prijedor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti