Košarac-Minihanov: Intenzivirati aktivnosti na unapređenju ekonomskih odnosa

14.04.2021. 14:44 / Izvor: Akta.ba
Košarac-Minihanov: Intenzivirati aktivnosti na unapređenju ekonomskih odnosa

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim političkim i ekonomskim temama, s fokusom na unapređenje ekonomske saradnje između BiH i Ruske Federacije.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu predsjednika ruske Republike Tatarstan Rustama Minihanova (Rustam Minnikhanov), koji boravi u zvaničnoj posjeti BiH. Na sastanku je razgovarano o aktuelnim političkim i ekonomskim temama, s fokusom na unapređenje ekonomske saradnje između BiH i Ruske Federacije.

Sagovornici su pozdravili dobre bilateralne i prijateljske odnose BiH i Ruske Federacije.

Ministar Košarac informirao je predsjednika Minihanova o aktuelnim političkim odnosima u BiH, te izrazio zahvalnost ruskoj strani na apsolutnoj podršci i poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, ustavnih nadležnosti, ravnopravnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda. On je apostrofirao značajnu ulogu Ruske Federacije kako u međunarodnim političkim i ekonomskim odnosima, tako i kao garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma i člana Vijeća za implementaciju mira, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Tokom današnjeg sastanka naglašeno je da je potrebno uložiti dodatne napore u povećanju vanjskotrgovinskog prometa između dvije zemlje.

Delegacija Republike Tatarstan informirala je ministra Košarca o kapacitetima u oblasti metalne, avio i autoindustrije, agrarnog sektora, te o turističkim potencijalima.

Ministar Košarac ukazao je na važnost ruskog tržišta za plasman poljoprivrednih proizvoda iz BiH, pri čemu je posebno naglasio značaj izvoza mesa, mlijeka, voća, povrća, te sadnog materijala u Rusku Federaciju.

Sagovornici su zajednički ocijenili da je potrebno intenzivirati konkretne aktivnosti u okviru sastanaka koopredsjedavajućih Međudržavne komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između BiH i Ruske Federacije u cilju unapređenja ekonomske saradnje i povećanja vanjskotrgovinske razmjene.

"Ministar Košarac prihvatio je poziv da tokom ove godine posjeti Republiku Tatarstan, te je dogovoreno da tom prilikom predvodi delegaciju privrednika iz Republike Srpske i Federacije BiH u cilju razmjene iskustava i boljeg povezivanja s privrednicima iz Ruske Federacije", navodi se u saopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti