BiH odobren izvoz sadnog materijala na rusko tržište

15.04.2021. 08:07 / Izvor: Akta.ba
BiH odobren izvoz sadnog materijala na rusko tržište

Košarac pozvao sve proizvođače da se putem Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH obrate zahtjevom za izvoz svojih proizvoda na tržište Rusije.

 Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac potvrdio je da je Ruska Federacija odobrila nastavak izvoza sadnog materijala iz BiH.

"Naši intenzivni pregovori s ruskom stranom rezultirali su pozitivnim vijestima za domaće poljoprivrednike. Kompanija Poljoagro iz Šamca dobila je zeleno svjetlo za nastavak izvoza sadnica voća na rusko tržište, nakon što su inspektori Ruske agencije za fitosanitarni nadzor utvrdili da je ova kompanija ispunila sve uslove za nastavak izvoza",  rekao je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, proizvođaču sadnog materijala Poljoagro iz Šamca u ovoj godini odobren je izvoz 500.000 sadnica jabuke i 300.000 sadnica breskve na rusko tržište.

"Vrijednost ugovorenog posla veća je od milion eura, a posebno me je ohrabrila činjenica da je ova kompanija u 2021. godini osigurala veću količinu sadnica namijenjenih ruskom tržištu u odnosu na prošlu godinu", naglasio je ministar Košarac.

On je pozvao sve proizvođače sadnog materijala u BiH da se putem Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH obrate zahtjevom za izvoz svojih proizvoda na tržište Ruske Federacije.

"Cijeneći domaće potencijale i perspektivu za proizvodnju sadnog materijala, važno nam je da unaprijedimo posao i jačamo spoljnotrgovinsku razmjenu s Ruskom Federacijom. Otvaranjem novih tržišta štitimo domaću proizvodnju i dajemo šansu našim poljoprivrednicima za nastavak i razvoj poslovanja", poručio je ministar Košarac. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti