Grad Goražde i Fondacija "Mozaik" nastavljaju finansirati projekte mladih

16.04.2021. 13:46 / Izvor: Fena
Grad Goražde i Fondacija 'Mozaik' nastavljaju finansirati projekte mladih

U okviru programa "Omladinska banka Goražde", koju partnerski podržavaju Grad Goražde i Fondacija "Mozaik", u Gradskoj upravi Goražde potpisani su ugovori o realizaciji 11 projekata i dva mikrobiznisa.

U okviru programa "Omladinska banka Goražde", koju partnerski podržavaju Grad Goražde i Fondacija "Mozaik", u Gradskoj upravi Goražde potpisani su ugovori o realizaciji 11 projekata i dva mikrobiznisa koje su kreirali mladi ovog grada.  

Pored ugovora s neformalnim grupama mladih potpisan je i aneks Memoranduma o saradnji kojim su obezbjeđena dodatna sredstva za finansiranje svih projekata, kojim su mladi Goražda aplicirali po javnom pozivu Omladinske banke Goražde.

"S obzirom da smo imali veći broj projekata od planiranih, 11 umjesto osam, zahvaljujući Gradskoj upravi na čelu s gradonačelnikom Ernestom Imamovićem, potpisali smo i aneks memoranduma kako bi sve projektne ideje mladih bile podržane. Ukupna vrijednost svih projekata iznosi preko 28.000 KM od čega Omladinska banka i Grad Goražde izdvajaju oko 16.000 KM, dok je doprinos mladih preko 12.000 KM i to u vidu usluga, roba ili novčanih donacija u svojoj zajednici", pojasnila je asistentica za mikrobiznise Fondacije "Mozaik" Mediha Arnaut.

Između ostalih, podržan je i projekat goraždanske Rock škole.

"Aplicirali smo sa projektom Rock škola gitare i ovo je jako dobra priča. Mi smo od prvog dana prisutni tu, pišemo projekte i uvijek smo imali podršku jer od tih projekata pored mladih koristi imaju i drugi s obzirom da je oprema koju nabavimo svima na raspolaganju", kazao je menadžer Rock škole Ajdin Kitan.

U Gradskoj upravi podsjećaju da su mladi Goražda od 2010. godine kroz program Omladinske banke, u partnerstvu sa Fondacijom Mozaik i Gradom Goražde, realizirali niz značajnih projekata.

"Sa neformalnim grupama mladih realizovan je veliki broj projekata iz različitih oblasti a ove godine ih imamo 11 na koje smo zaista ponosni i dva mikrobiznisa što je veoma značajno ne toliko sa finansijskog aspekta koliko imaju druge benefite u lokalnoj zajednici jer mladi pišu projekte za rješavanje malih problema u svojoj sredini", istakla je visa stručna saradnica za pitanja mladih i NVO Azra Valjevčić.

Riječi zahvalnosti Fondaciji Mozaik koja u saradnji sa Omladinskom bankom godinama podstiče omladinski aktivizam uputio je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović koji je pohvalio ideje mladih iskazane kroz projekte te iskazao spremnost da podrži sve mlade koji su vlastitim radom spremni dati doprinos zajednici.

Program Omladinske banke ima za cilj da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih.

U proteklih osam godina na području Goražda u okviru Omladinske banke realizovano je 47 projekata čija je ukupna vrijednost 128.505 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti