Doprinos razvoju poljoprivrede: Tešanjski Madi akvizirao dobojsku kompaniju

19.04.2021. 09:37 / Izvor: Akta.ba
Doprinos razvoju poljoprivrede: Tešanjski Madi akvizirao dobojsku kompaniju

Ulaskom u vlasništvo tešanjskih investitora, AGROMIX dobija priliku za novi rast i razvoj obzirom da se planiraju i nove investicije.

Pandemija COVID-19 ne posustaje, astronomski rast cijena repromaterijala, nemogućnost nabavke istog kao i stalni izazovi šta nosi slijedeći dan kada je u pitanju slobodno kretanje ljudi i roba iz i prema EU – samo su neki od izazova sa kojima se proizvođači stalno bore.

Menadžment ozbiljnih kompanija nastoji uvijek obezbijediti stabilnost nabave kao i stabilnost snadbijevanja domaćeg tržišta gotovim proizvodima. Poučeni lošim iskustvom otežane nabave stočne hrane na početku pandemije i zatvaranjem granica u 2020. godini, te enormnog poskupljenja žitarica i stočne hrane u 2021.godini –  vlasnici kompanije MADI odlučili su da akvizicijom dobojskog AGROMIX-a daju svoj doprinos razvoju poljoprivrede i prerađivačke industrije u okviru domaćih kompanija.

Tako je 09.04.2021.godine u Doboju potpisan Ugovor o kupovini većinskog udjela AGROMIX-a, između Slaviše Bukejlovića, direktora AGROMIX-a i Edina Jabadžića, izvršnog direktora kompanije MADI.

U proteklih 25 godina svog postojanja, kompanija AGROMIX d.o.o. Doboj  izrasla je u ozbiljnog partnera specijaliziranog za proizvodnju i prodaju stočne hrane, transport, proizvodnju konzumnih jaja te proizvodnju pilećeg mesa i mesnih prerađevina.

Menadžment AGROMIX-a je nastojao kroz poslovne aktivnosti stvarati dobre temelje za budućnost, uvijek razmišljajući globalno a djelujući lokalno. Trenutno zapošljava 56 osoba, svoje proizvode plasira na domaćem tržištu, posjeduje vlastite farme uporedo razvijajući kooperantsku mrežu, a što u konačnici rezultira sa 850.000 tovnih pilića na godišnjem nivou.

Ulaskom u vlasništvo tešanjskih investitora, AGROMIX dobija priliku za novi rast i razvoj obzirom da se planiraju i nove investicije sa primarnim ciljem jačanja ratarstva i poljoprivredne proizvodnje.  Naime, svima je jasno da postoji velika ovisnost o uvozu žitarica, velike površine zemlje su neobrađene i neiskorištene, poljoprivredni proizvođači nemaju gdje da plasiraju svoje proizvode, ne postoje kapaciteti za čuvanje istih, a prerađivačka industrija nije razvijena.

U tom smislu, širenje kapaciteta proizvodnje stočne hrane, ulaganje u kapacitete za povećanje proizvodnje konzumnih jaja, proširenje na segment proizvodnje konzervirane i briketirane hrane za kućne ljubimce – su samo neki od projekata koji se planiraju realizirati u dobojskom AGROMIX-u.

"Svi ovi projekti biti usmjereni na jačanje domaćih dobavljača, nova zapošljavanja, razvoj poljoprivrede, jačanje prerađivačke industrije i smanjenje ovisnosti od uvoza. Ekonomija koja ima vlastite izvore energenata, vode i proizvodnju hrane je stabilna ekonomija. MADI i AGROMIX žele doprinijeti stabilnosti", poručili su iz kompanije MADI.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti