Za ruralni razvoj na području BPK-a 60.000 KM

21.04.2021. 07:33 / Izvor: Fena
Za ruralni razvoj na području BPK-a 60.000 KM

Ministarstvo za privredu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde objavilo je javni poziv za dodjelu sredstava po Programu ruralnog razvoja za 2021. godinu.

Ministarstvo za privredu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde objavilo je javni poziv za dodjelu sredstava po Programu ruralnog razvoja za 2021. godinu.

Resorni ministar Mensad Arnaut ističe da je u ove svrhe budžetom planirano 60.000 KM, a cilj programa je pružanje podrške fizičkim osobama, jedinicama lokalne samouprave i neprofitnim organizacijama u oblasti ruralnog razvoja na području BPK-a, koji omogućavaju razvoj ruralnog područja u skladu sa Strategijom razvoja poljoprivrede BPK za period 2019-2023. godina.

"Programom su predviđena dva cilja. Po prvom, za što je predviđeno 40.000KM, planirano je investiranje u poljoprivredna gazdinstava, za nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme, izgradnju ili rekonstrukciju stajskih objekata i objekata za preradu voća i povrća. U drugom komponenti, 20.000 KM namijenjeno je za ruralnu infrastrukturu, odnosno za sanaciju nekategorisanih puteva koji povezuju naseljena mjesta, dijelove naseljenog mjesta u ruralnim područjima, pristupnih puteva do poljoprivrednih površina i gazdinstava, ne uključujući asfaltiranje te sufinansiranje izgradnje lovnouzgojnih objekata (prihvatilišta)", pojasnio je Arnaut.

Naveo je da se minimalni i maksimalni iznos sredstava koji može biti zatražen za sufinansiranje projekata kreće u rasponu od 2.000 KM do 5.000 KM, odnosno u skladu s programom minimalni i maksimalni iznos sredstava koji može biti zatražen za sufinansiranje zahtjeva kreće se u rasponu od 500 KM do 2.000 KM.

"Kroz podsticanje konkurentnosti ruralnog područja nastoji se osigurati stabilan izvor dohotka za poljoprivredne proizvođače kroz povećanje učešća na tržištu, veću tržišnu orjentaciju, poboljšanje ruralne infrastrukture i povećanje ekonomske aktivnosti mladih poljoprivrednika. Također, kroz  podsticanje konkurentnosti nastoji se postići poboljšanje infrastrukturnih, tehnoloških i ljudskih resursa čiji su rezultati produktivnost i kvalitet ruralnog područja, čime se može postići trajno povećanje udjela proizvoda na tržištu, što vodi poboljšanju održivosti ruralnih ekonomija i zajednica na području kantona", naglasio je ministar privrede BPK.

Napomenuo je da aplikacije korisnika koji nisu namjenski utrošili sredstva odobrena od Vlade BPK u periodu od protekle tri godine, ukoliko im je takva pomoć dodijeljena, ministarstvo za privredu BPK Goražde neće uzimati u razmatranje, kao i aplikacije fizičkih osoba koje su koristile novčana sredstva po Programu ruralnog razvoja u prethodnoj godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti