Počela vakcinacija starijih od 75 godina u Kantonu Sarajevo (VIDEO)

21.04.2021. 11:44 / Izvor: Fena
Počela vakcinacija starijih od 75 godina u Kantonu Sarajevo (VIDEO)

Vakcinacija stanovnika Kantona Sarajevo starih 75 i više godina počela je danas u olimpijskoj dvorani Zetra.

Vakcinacija stanovnika Kantona Sarajevo starih 75 i više godina počela je danas u olimpijskoj dvorani Zetra.

To je prvi dan treće masovne faze vakcinacije, izjavio je novinarima član kantonalnog kriznog štaba Arman Šarkić najavivši ovim ulazak u treću fazu uprkos malom broju raspoloživih doza.

Daljnje ponašanje na terenu, dodao je, zavisit će od pristizanja vakcina u Federaciju BiH, odnosno Kanton Sarajevo.

"Vrlo smo fleksibilni po tom pitanju; preduzeli smo sve taktičke operativne korake. Danas nam je prvi dan, vrlo nam je bitan kako bismo dodatno vidjeli da je informatički sistem u sinergiji s operativnim koracima iako smo dan prije imali probu. Međutim, s obzirom na to da je prvi dan, moramo biti dosta oprezni da ne bi došlo ni do jedne greške. Iz tog razloga smo napravili maksimalno kontroliran ulazak u dvoranu Zetra, a ranije smo najavili da će biti popraćen elektronskom uputnicom od ljekara porodične medicine", Šarkićeve su riječi.

Budući da je prvi dan za vakcinaciju osiguranika starijih od 75 godina, koji su označeni kao najrizičnija grupa, Šarkić prenosi apel nadležnih da se oni i dalje prijavljuju za vakcinaciju.

To mogu učiniti, pojasnio je, putem jedinstvene baze podataka, aplikacije na web-stranici Doma zdravlja Kantona Sarajevo i Zavoda zdravstvenog osiguranja.

"Preferiramo taj način zbog jedinstvene baze podataka, ali zbog specifičnosti ove populacije koja možda nema dovoljnu razinu informatičke pismenosti, otvorili smo i druga dva kanala komunikacije - saradnju s lokalnom samoupravom, odnosno mjesnim zajednicama i opštinama u smislu kreiranja spiskova, kao i drugi vrlo bitan način -  spisak revidiran od Zavoda zdravstvenog osiguranja koji će se dostavljati u svih devet domova zdravlja u Knatonu Sarajevo, pa će na osnovu tog spiska, pacijante koji nisu bili u stanju sami se prijaviti informatičkim putem, stručno osoblje pozivati telefonom te uraditi informatički dio posla umjesto njih", rekao je.

Šarkić posebno ističe da se itekako vodi računa o nepokretnim odnosno pacijentima vezanim za kuću iz ove dobne skupine. Prema procjeni, njih ima od 2.000 do 3.000.

Za njih je omogućena vakcinacija u kućnim uvjetima, i to Sinovac vakcinama budući da su mnogo lakše za distribuciju i skladištenje.

"Hitni medicinski timovi iz ambulanti porodične medicine će, po ostvarivanju kontakta, ići na kućne adrese i veći dio ove populacije imunizirati u kućnim uvjetima pošto nam to dozvoljavaju tehnički uvjeti", rekao je Šarkić.

U najavi je pristizanje dodatnih doza vakcina, podsjetio je, pa će daljnji postupci na terenu zavisiti od toga.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti