Konferencija CMBEBiH posvećena primjeni tehnologija i vještačke inteligencije u zdravstvu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Konferencija CMBEBiH posvećena primjeni tehnologija i vještačke inteligencije u zdravstvu

Naša zemlja u teoriji prati evropske trendove, ali tehnološki ipak zaostajemo.

23.04.2021. 09:45 / Izvor: Fena

Glavna tema ovogodišnje regionalne konferencije o medicinskom i biološkom inžinjeringu koja se održava u Mostaru je kako možemo upotrebljavati modernu tehnologiju i vještačku inteligenciju za liječenje. Naša zemlja u teoriji prati evropske trendove, ali tehnološki ipak zaostajemo.

Četvrta međunarodna konferencija za medicinski i biološki inženjering održava se u organizaciji Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (SUM), Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci te Društva za medicinski i biološki inženjering u BiH.

Predsjedatelj CMBEBiH-a Almir Badnjević istaknuo je kako su teme konferencije posvećene primjeni današnjih tehnologija i vještačke inteligencije u svim zdravstvenim aspektima koji postoje.

"Teme s kojima se mi bavimo su primjena tehnologije i medicine, odnosno tehnologije i zdravstva. Konferenciju je otvorio Ivan Đikić koji je pričao o trenutnoj covid situaciji, a među ostalima, govorit će i Thomas Judd iz SAD-a koji je predsjednik kompletnog kliničkog inženjeringa na globalnom nivou. Tu je i profesor Asim Kurjak, koji je svjetsko ime, naročito s aspekta ultrazvuka, zatim Carole Carey iz SAD-a, koja je predsjednica kompletnih tehničkih standarda također na globalnom nivou. Kao pozvanog predavača imamo i Thomasa Penzela iz Njemačke, predavače iz Francuske koji su vodeći naučnici s aspekta respiratornih bolesti, i tako dalje", kazao je Badnjević.

Prodekan Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Tamer Bego istaknuo je kako ova konferencija svake dvije godine postiže velike i ekstremne kvalitete u smislu angažiranih stručnjaka.

"Također, veoma veliki broj studenata involviran je i u pisanje samih radova, a to povećava i suradnju između njih i nastavnika, koji su zajednički pisali različite znanstveno-istraživačke radove koji će biti prezentirani. Veliki stručnjaci zbog pandemije koronavirusa nažalost nisu ovdje, ali s njima će se svakako uspostaviti kontakt koji će našim studentima omogućiti aplikaciju za različite projekte i suradnju s ovim stručnjacima iz različitih europskih zemalja, što im može otvoriti i put za upis brojnih studija. Na ovaj način povećavat će se kvaliteta naših studenata, nastavnika, ali i suradnika svih fakulteta koji su uključeni u organizaciju ovog događaja", istaknuo je Bego.

Dodao je kako je ova konferencija jedna od najvećih, ako ne i najveća u jugoistočnoj Europi.

"Što se tiče konkretno ove oblasti, ali i oblasti medicine i farmacije, naši studenti prate korake s Europom. Ova konferencija svjedok je tome, a i stručnjaci koji su se odazvali kao pozvani predavači pokazuju ozbiljnost i veličinu ovog događaja", kazao je Bego.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević istaknula je kako je sigurna da će znanja i iskustva koje će eminentni stručnjaci kroz naredna tri dana dijeliti, nakon ove konferencije biti i primijenjeni na živote svih nas.

"Nažalost, ova se konferencija zbog pandemije održava pola uživo, pola online, iako bismo bili sretniji da su svi ti svjetski znanstvenici mogli doći u Mostar da se uvjere u znanje stručnjaka iz BiH, ali i u ljepote naše države", ustvrdila je Gudeljević.

Dekanica Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (SUM) Monika Tomić smatra kako bi se iz ovako velike konferencije mogla izroditi neka ideja koja će pomoći u očuvanju ljudskog zdravlja, ali i života općenito.

"Vodeći stručnjaci iz regije će kroz ovu konferenciju razmijeniti svoje ideje, prezentacije, razmišljanja, ali i diskusije da bismo unaprijedili život našeg čovjeka i zdravlje svih naših ljudi. Vrlo sam sretna što je Farmaceutski fakultet SUM-a suorganizator, a ujedno i domaćin 4. međunarodne konferencije o medicinskom i biološkom inženjeringu, zajedno sa svojim kolegama iz Banje Luke i Sarajeva", kazala je Tomić.

Inače, do sada su u BiH organizirana tri skupa, a po prvi puta domaćin je Sveučilište u Mostaru sa svojim Farmaceutskim fakultetom.

Misija konferencije je uvođenje, promoviranje i unaprjeđenje teorije i prakse tehničkih znanosti, odnosno uvođenje tehnologije u medicinu i biologiju, služeći kao forum za razmjenu informacija između zdravstvenih radnika, znanstvenika šire javnosti.

Konferencija koja traje do subote, 24. travnja, održavat će se u virtualnom obliku zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom covida-19, a podržana je od strane svjetskih organizacija kao što su Međunarodna federacija za medicinski i biološki inženjering (IFMBE), Europska alijansa za medicinski i biološki inženjering i znanost (EAMBES) i IEEE.

FENA/BHRT

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti