Bivši vijećnik iz Novog Grada Hasan Hodžić osuđen na godinu zatvora zbog primanja mita

23.04.2021. 11:25 / Izvor: Akta.ba
Bivši vijećnik iz Novog Grada Hasan Hodžić osuđen na godinu zatvora zbog primanja mita

Zahtijevao novčani iznos u rasponu od 50.000 KM do 100.000 KM od stranog investitora.

Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Hasana Hodžića zbog krivičnog djela primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Istovremeno, izrečena mu je zabrana obavljanja službene dužnosti u trajanju od tri godine od pravosnažnosti presude.

Optuženi se tereti da je od početka jula 2019. godine do kraja aprila 2020. godine u svojstvu općinskog vijećnika i zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo neposredno i u više navrata zahtijevao novčani iznos u rasponu od 50.000 KM do 100.000 KM od stranog investitora kako bi pravnom licu "Rojal Plaza" preko vijećnika u Novom Gradu ishodovao odluku o izmjeni Regulacionog plana na području ove općine.

Isprva je Hodžić negirao krivicu i govorio kako on sam ne može utjecati na bilo kakvu izgradnju jer je samostalni vijećnik.

Na prvom ročištu za određivanje pritvora tvrdio je da je riječ o namještaljci, kazao je: "Nikada nisam uzeo nijednu marku, ja sam pošten čovjek", da bi sada prihvatio krivicu i sporazumno prihvatio godinu zatvor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti