Vlada RS usvojila Nacrt zakona: Na električnom romobilu se možete kretati brzinom do 25km/h

28.04.2021. 12:52 / Izvor: Akta.ba
Vlada RS usvojila Nacrt zakona: Na električnom romobilu se možete kretati brzinom do 25km/h

Osoba koja ga koristi obavezna je da posjeduje identifikacionu potvrdu za električno vozilo, ima više od 14 godina...

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima RS-a, koji je danas usvojen na sjednici Narodne skupštine RS-a, uređen je saobraćaj električnih trotineta i drugih sličnih uređaja.

Time je RS prva u regionu koja je počela sa uređenjem saobraćaja električnih romobila. Propisano je da je lako lično električno vozilo - električni trotinet, električni skejtbord, haverbord, segvej i slično vozilo na točkovima koje se djelimično ili potpuno koristi kao motorno vozilo za prijevoz jedne osobe i da se kreće maksimalnom brzinom do 25 km/h.

Ova vozila razvrstavaju se u četiri klase. Novim nacrtom zakona predviđeno je da se propisi iz oblasti sigurnosti saobraćaja, kojima je uređeno kretanje pješaka, primjenjuju i na osobu koja koristi lako lično električno vozilo klase 1 i klase 3, odnosno maksimalne brzine do šest km/h, a onaj ko koristi ovakvo vozilo obavezan je da posjeduje identifikacionu potvrdu za lako lično električno vozilo kojim se kreće.

Propisi iz oblasti sigurnosti saobraćaja kojima je uređen saobraćaj bicikala primjenjuju se i na lice koje koristi lako lično električno vozilo klase 2 i klase 4, odnosno maksimalne brzine do 25 km/h.

Osoba koja ga koristi obavezna je da posjeduje identifikacionu potvrdu za električno vozilo, ima više od 14 godina, posjeduje potvrdu o poznavanju propisa i za vrijeme vožnje nosi na glavi zakopčanu zaštitnu kacigu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti