Inicijative ima, mogućnosti upitne: Federacija planira proizvodnju ruske vakcine Sputnjik light

29.04.2021. 08:24 / Izvor: BHRT
Inicijative ima, mogućnosti upitne: Federacija planira proizvodnju ruske vakcine Sputnjik light

I dok ne može da ih nabavi i kupi, Federacija Bosne i Hercegovine pokušava da proizvodi vakcine.

I dok ne može da ih nabavi i kupi, Federacija Bosne i Hercegovine pokušava da proizvodi vakcine. Federalna Vlada u saradnji sa Veterinarskim fakultetom u Sarajevu planira proizvodnju ruske vakcine Sputnjik light koja upola smanjuje mogućnost zaraze koronavirusom. Čeka se odgovor ruskog fonda, javlja BHRT.

Iako je Veterinarski fakultet u Sarajevu uputio Vladi Federacije Pismo interesa o potencijalnoj saradnji po pitanju tranfera tehnologije razvoja vakcina dekan o tome ne želi detaljisati. Kaže svi naučni kapaciteti fakulteta su na raspologanju građanima i institucijama.

U Vladi potvrđuju da se teži realizaciji inicijative u proizvodnji vakcine Sputnjik light.

U narednom periodu obaviće se razgovori s Ruskim fondom direktnih investicija, kako bi se sagledale mogućnosti potencijalne saradnje i uslovi, te mogućnosti preuzimanja za proizvodnju vakcina „Sputnik lajt” na području Federacije BiH”.

Iz Ambasade Rusije poručuju da je Ruska Federacija otvorena za saradnju uz napomenu da je za sva pitanja u vezi s vakcinama zadužen Ruski fond direktnih investicija.

"Smatramo da je svaka kooperacija na dobrobit naših naroda dobrodošla. Što se tiče proizvodnje vakcine u BiH, to će zavisiti od postojećih kapaciteta Bosne i Hercegovine, te eventualnih dogovora s Ruskim fondom direktnih investicija".

Imunolog Jasenko Karamehić, pozdravlja inicijativu da BiH u dijelu farmaceutske industrije bude samostalna. Činjenica je, dodaje, da smo deficitarni sa stručnim kadrom.

"Zatvoren je Institut ili Klinika za Imunologiju u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo. To je meni van pameti. Mene niko ništa nije konsultovao. Ja sam otišao u mirovinu prije par godina i kada sam jednom došao zaprepastio sam se da više nema nigdje onih ljudi koje sam ja stvorio, a da me niko ništa nije kao šefa imunologije, kao pionira, kao barda imunologije nije pitao", kazao je Karamehić.

Da nije lako proizvesti vakcinu, poručuju i iz Bosnalijeku. Naglašavaju da se radi o složenoj i strogo kontrolisanoj proizvodnji uz velika ulaganja. Isto smatraju i u renomiranim farmaceutskim kompanijama regiona. Za sada je proizvodnju ruske vakcine protiv koronavirusa pokrenuo institut Torlak u Beogradu, odakle najavljuju da će prioritet u distribuciji vakcina imati zemlje regiona, među kojima i BiH.

"U ovom trenutku Bosnalijek ostaje posvećen svojim razvojnim planovima i proizvodnji visokokvalitetnih lijekova i drugih proizvoda, te sada nema namjeru razvijati proizvodnju vakcina", kažu iz Bosnalijeka.

"Za sada, Galenika ne planira proizvodnju vakcine. Strateški smo fokusirani na inovacije u kompaniji i portfoliju proizvoda, za dobrobit potrošača i tržišta", navode iz Galenike.

Profesor Karamehić ističe da ipak nema razloga da BiH ne proizvodi vakcine. Kaže susjedne zemlje bi mogle pomoći pri formiranju nukleusa za proizvodnju. Podsjeća da su Srbija i Hrvatska imale vrhunske institute.

"Sada je sve to jako teško vratiti, staviti ljude, ponovo proizvesti to. To je bio jedan ogroman napor. Ja opet kažem, podržavam sve pozdravljam da BiH postane nezavisna i da ne moli nikog ni za milostinju, ni za donacije. Evo šta je bilo sa vakcinama", dodao je Karamehić.

Da li će BiH prije nabaviti ili proizvesti vakcine – još jedno je pitanje iz ambisa bh. nelogičnosti. Incijative ima, a hoće li biti volje, mogućnosti i prije svega novca, ostaje da vidimo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti