Ministar vanjskih poslova Motegi u posjeti BiH: Prva MVP posjeta Japana nakon 23 godine

02.05.2021. 00:22 / Izvor: Akta.ba
Ministar vanjskih poslova Motegi u posjeti BiH: Prva MVP posjeta Japana nakon 23 godine

Montegi je izrazio kontinuiranu podršku ekonomskim i socijalnim reformama u BiH, u nastojanju ka EU integraciji, u sklopu "Inicijative o suradnji na Zapadnom Balkanu".

U subotu je Motegi Toshimitsu, ministar vanjskih poslova Japana, u sklopu posjete Bosni i Hercegovini, održao sastanak sa Nj.E. dr. Biserom Turković, zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. 

Nakon sastanka, ministri Motegi i Turković potpisali su ugovor o grant donaciji potrebne opreme za graničnu kontrolu i osiguranje granica BiH. 

Ministri su također prisustvovali potpisivanju ugovora u sklopu Temeljne grant pomoći iz oblasti ljudske sigurnosti za projekat deminiranja u BiH, koji se realizuje u suradnji sa slovenačkom međunarodnom nevladinom organizacijom.

Ministar vanjskih poslova Japana Motegi također je posjetio članove predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

Ministar Motegi izrazio je zahvalnost na prilici da posjeti Bosnu i Hercegovinu, u svojstvu ministra vanjskih poslova Japana, po prvi put nakon 23 godine, u značajnoj godini u kojoj se obilježava 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Bosne i Hercegovine.

Ministar Motegi također je naglasio kako će nastaviti ulagati napore za dalji razvoj bilateralnih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, koja predstavlja ključni faktor mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, te u cjeloj Europi.

Motegijevi sugovornici su mu poželjeli dobrodošlicu, te su izrazili nadu da će njegova posjeta doprinijeti daljem jačanju dobrih bilateralnih odnosa među državama, naglašavajući kako građani BiH Japan vide u pozitivnom svjetlu. 

 Ministar Motegi izrazio je svoju podršku ujedinjenoj Europi, koja dijeli osnovne vrijednosti sa Japanom, poput slobode, demokratije, ljudskih prava, vladavine prava i tržišne ekonomije.

Ministar Motegi naglasio je važnost EU integracije zemalja Zapadnog Balkana za stabilnost i razvoj regije.

Također je izrazio kontinuiranu podršku ekonomskim i socijalnim reformama u BiH, u nastojanju ka EU integraciji, u sklopu "Inicijative o suradnji na Zapadnom Balkanu".

Sa ministricom Turković, potpisan je sporazum o bespovratnoj pomoći od 500 miliona japanskih jena (oko 7,4 miliona KM).

Turković je izjavila da će ova pomoć biti usmjerena na jačanje kapaciteta za borbu protiv ilegalnih migracija, jer se BiH i njene institucije već duže vrijeme suočavaju sa ovim problemom.

Potpisan je i Sporazum između Ambasade Japana u BiH i Međunarodnog fonda za jačanje ljudske bezbjednosti /ITF/ o dodjeli bespovratnih sredstava za Projekat podrške deminiranju u Bihaću, Donjem Vakufu, Doboju i Foči.

Motegijevi sugovornici pojasnili su trenutnu situaciju kada su u pitanju reforme vezane za EU integracije, te su izrazili duboku zahvalnost za kontinuiranu humanitarnu, kao i pomoć u procesima obnove, koje je Japan pružao i nastavlja da pruža Bosni i Hercegovini, te također i medicinsku pomoć u borbi protiv pandemije Covid-19. 

Ministar Motegi pojasnio je viziju "Slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika" koju promovira Japan, te su je njegovi sugovornici podržali.

Strane su se složile da surađuju u realizaciji slobodnog i otvorenog međunarodnog poretka, uvjetovanog vladavinom prava. 

Strane su razmijenile mišljenja o situaciji u Istočnoj Aziji, uključujući Kinu i Sjevernu Koreju.

Ministar Motegi izrazio je ozbiljnu zabrinutost oko ustaljenih i pojačanih jednostranih nastojanja u promjeni poretka u Istočnokineskom i Južnokineskom moru.

Obje strane pristale su na potpunu implementaciju relevantnih rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, u nastojanju ka kompletnom uništenju svog oružja masovnog uništenja, kao i balističkih projektila svih dometa u Sjevernoj Koreji.

Ministar Motegi pozvao je na razumijevanje i suradnju u brzom razrješavanju pitanja otmica japanskih građana od strane Sjeverne Koreje, te je naišao na podršku od strane zvaničnika BiH, stoji u saopćenju. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti