Iz firme Grizelj tvrde: U roku od 30 dana covid otpad možemo pretvoriti u ekoenergiju

03.05.2021. 13:30 / Izvor: Akta.ba
Iz firme Grizelj tvrde: U roku od 30 dana covid otpad možemo pretvoriti u ekoenergiju

Testiranja, ispitivanja svih performansi iz projektnog zadatka, uspješno su izvršena na pilot komori.

Firma Grizelj sa partnerima može staviti na upotrebu Kantonu Sarajevo, tj. Federaciji BiH u roku od 30 dana mobilno postrojenje za oporabu medicinskog, infektivnog i hazardnog otpada  u ekoenergiju.

"Postrojenja koja ima UKC Sarajevo kao i Opća bolnica Prim. Dr. Abdulah Nakaš ili jedna sarajevska firma ne udovoljavaju osnovne humane, zdravstvene ni ekološke standardne i EU Norme ni Direktive jer ne smanjuju količinu opasnog otpada koji se odlaže na Sanitarnu deponiju Smiljevići. Pogotovo upozoravamo na staklene doze od Covid 19 vakcina, šprice, injekcije koje su hazardni otpad i ne mogu se korektno termički tretirati u već citiranim postrojenjima", navode iz ove firme za Akta.ba.

Kao odgovoran ekološki, energetski, ekonomski subjekt stavljaju na raspolaganje provjerene i dokazane resurse, jer su u nekadašnjoj Vojnoj bolnici Sarajevo instalirali pustili u rad 1977 godine i održavali do 2005. godine postrojenje za zbrinjavanje medicinskog otpada, kao i u Bolnici Koševo 1988. godine čuveni "TREF" postrojenje za medicinski otpad koje je u ratu devastiran.

Ipak, kako kažu, iz nadležnih institucija i resornih ministarstava za sada nema odgovora za ponuđeno rješenje.

Inače, radi se i novom proizvodu u službi medicinskih potreba Rotecovid.

Testiranja, ispitivanja svih performansi  iz projektnog zadatka, uspješno su izvršena na pilot komori. Obavljeno je i dokazano da zadovoljava humane, ekološke, zdravstvene, sanitarno-tehničke, energetske kriterije. Testiranje je izvršeno u namjenski razvijenoj demo eksperimentalnoj  komori,  kao i pratećim modulima čime su zadovoljeni svi uvjeti struke, norme, pravilnici za ova postrojenja.

"Cijelovit know-how, skalabilan proces oporabe tretmana konvertiranja selektivnog harardnog "otpada" u ekoenergiju: modularne tehnike omogućavaju, modifikaciju, diverzifikaciju i nadogradnju ili zamjenu pojedinih modula radi poboljšanja performansi i racionalizacije s ciljem zadovoljenja novih procesno tehnoloških uvjeta koje zahtijevaju nove EU direktive, EN, lokalno zakonodavstvo", ističu. 

Tehnološke inovacije implementirane u  Rotecovid  eko proizvodnom programu daju tehničke izvrsnosti; sigurnost, pouzdanost, kvalitet, fleksibilnost. Primjenom najsuvremenijih i najefikasnijih procesnih tehnologija i tehnika, sa svim automatikama svih vrsta kompleksnosti, zadovoljava pouzdanost i sigurnost,   znak sigurnosti.

Primjenom novih naprednih procesnih, tehnoloških, tehnika, tehnologijama novih materijala, kao i energetski efikasnih rješenja uz primjenu suvremenih vještina upravljanja oporabom alternativnih, obnovljivih i održivih selektivnih energenata iz hazardnog i medicinskog otpada u ekoenergiju, firma GRIZELJ realizira društvenu odgovornost i benefite sa nula otpada. 

Kao mobilna autonomna, ovo postrojenje opremljeno je grejferom, tako da može samostalno preuzimati - manipulirati selektivnim energentom iz hazardnog - medicinskog otpada. 

Cijeli proces sagorijevanja, selektivnog energenta iz hazardnog i medicinskog otpada, kontrola kvaliteta produkata polutanata, odnos primarnog i sekundarnog zraka, obavlja se preko lambda sistema  LamTechtip OCL -04  čime se  garantira korektna emisija, navode iz ove firme i poručuju da zadržavaju pravo izmjene tehničkih informacija s ciljem unapređenja i poboljšanja performansi  - proizvoda.

Ono što je posebno važno da je da se kompletno postrojenje Rotecovid može se 100 posto reciklirati poslije eksploatacije 100000 sati efektivnog rada.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti