Općina Novo Sarajevo i Fakultet za kriminalistiku potpisali Memorandum o saradnji

12.05.2021. 09:57 / Izvor: Akta.ba
Općina Novo Sarajevo i Fakultet za kriminalistiku potpisali Memorandum o saradnji

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Jasmin Ahić jučer su potpisali Memorandum o saradnji i partnerstvu u oblasti zaštite i spašavanja.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Jasmin Ahić jučer su potpisali Memorandum o saradnji i partnerstvu u oblasti zaštite i spašavanja.

Radi se o partnerstvu Općine Novo Sarajevo i Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije sa ciljem jačanja kapaciteta i podizanja nivoa prevencije, spremnosti i odgovora Općine u oblasti zaštite i spašavanja, sa posebnim akcentom na učešće studenata ovog fakulteta u sistemu zaštite i spašavanja.

Ovom prilikom, dekan Jasmin Ahić istakao je kako će u ovaj projekat za početak biti uključeno više od 200 studenata ovog fakulteta, a koji će, između ostalog, svoju praksu vršiti u službama koje se nalaze u sistemu spašavanja u okviru Štaba civilne zaštite Općine.

"Studenti našeg fakulteta redovno prolaze potrebne obuke, tako da već imaju osnovno znanje iz zaštite i spašavanja, a i pored toga vodit ćemo brigu o sigurnosti studenata tokom sudjelovanja u ovom projektu", istakao je dekan Ahić.

Općinski načelnik Tanović istakao je kako je Općina proteklih mjeseci otkočila razne procese koji su bili blokirani, kao što je proces izgradnje Univerzitetske biblioteke koju će zasigurno koristiti i studenti ovog fakulteta, a današnji memorandum predstavlja još jedan korak ka unapređenju stanja u oblasti zaštite i spašavanja u ovoj lokalnoj zajednici.

Civilna zaštita Općine spremna je obezbijediti adekvatnu praksu studentima, imajući u vidu da su članovi Štaba civilne zaštite potpuno novi, odnosno da prvi put tu sjede ljudi iz struke, a struka mora biti prva u svakom procesu pa tako i u oblasti zaštite i spašavanja, istakao je načelnik Tanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti