Tuzla dobila prvi mural posvećen žrtvama nasilja u porodici

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Tuzla dobila prvi mural posvećen žrtvama nasilja u porodici

Mural je urađen u okviru kampanje "Čuješ, Vidiš, Znaš – Reaguj! Pozovi 122"

13.05.2021. 09:00 / Izvor: Akta.ba

Tuzla je dobila prvi mural posvećen zaštiti žrtava nasilja u porodici, a oslikan je na zidu kuće koja se nalazi u jednom od najprometnijih dijelova grada, skveru.

Mural je urađen u okviru kampanje "Čuješ, Vidiš, Znaš – Reaguj! Pozovi 122", i ima za cilj da kroz umjetnost pošalje javnu, svima vidljivu poruku, da sve posmatrače podsjeti da nasilje u porodici nije privatni već društveni problem, da pokaže žrtvama nasilja u porodici da nisu same i da postoje institucije koje im mogu pružiti zaštitu, pomoć i podršku.

Izrada murala dio je aktivnosti Udruženja građana „Vive Žene“ Tuzla, u okviru projekta „Prevencija i sprječavanje nasilja na području Tuzlanskog kantona“ kojeg reliziraju u partnerstvu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova TK.

Projekt se provodi u okviru regionalnog projekta „Sprovođenje normi, mijenjanje stavova“ kojeg finansira Europska unija, a provodi UN Women.

Idejno rješenje murala uradio je Dejan Slavuljica, grafički dizajner, a oslikao ga je Fadil Ljubović, bachelor likovne umjetnosti, smjer produkt dizajn.

Širom svijeta murali se koriste kao sredstvo komunikacije i prenošenja poruka na jedan kreativan način, također murali označavaju vrijednost jedne lokacije i postaju dijelom kulturnog turizma, prema riječima Aide Mustačević-Cipurković, koordinatorice projekta, želja „Vive Žene“ bila je da ostave nešto trajno gradu Tuzla.

"Na ovaj način možemo stalno da podsjećamo građane da razmišljaju o problemu nasilja u porodici koji je društveni problem i dotiče sve nas. Ako se neko od nas ne susreće sa ovim problemom ne znači da se on u našoj bližoj okolini ne dešava, a čije žrtve često budu i djeca. Mural treba da bude podsjetnik da se od ovog problema ne možemo distancirati i da svi imamo priliku reagovati. Uvijek je neko pored nas ko može biti žrtva nasilja, a mi imamo i obavezu i odgovornost prijaviti nasilje policiji koja je jedan od najznačajnijih i često prvih kontakata za žrtve", istakla je Aida Mustačević-Cipurković.

Mural u Tuzli na slikovit način prikazuje kroz koje probleme i strahove žrtva nasilja u porodici prolazi, ukazuje na to da je policija tu da pruži zaštitu, ali daje i informacije o Sigurnoj kući koja djeluje u okviru Vive Žene koja može da pruži utočište, zaštitu i oporavak žrtvama nasilja u porodici.

PODIJELI:
TAGOVI:

mural

tuzla

nasilje u porodici

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti