Vlada KS donijela Uredbu o dodjeli transfera neprofitnim organizacijama i pojedincima

20.05.2021. 14:52 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS donijela Uredbu o dodjeli transfera neprofitnim organizacijama i pojedincima

Uredba je donesena na inicijativu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj 24. sjednici donijela je Uredbu o dodjeli transfera neprofitnim organizacijama i pojedincima iz Budžeta Kantona Sarajevo.

Uredba je donesena na inicijativu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

Ured je u 2019. godini sačinio Analizu sistema finansiranja programa i projekata neprofitnih organizacija i udruženja iz Budžeta KS, koja se sastojala od analize pravnog okvira kojim se uređuje postupak dodjele sredstava za finansiranje/sufinansiranje programa i projekata neprofitnih organizacija i udruženja iz Budžeta KS, te analize postupaka dodjele i kontrole utroška sredstava u 2018. godini, koje su nosioci budžetskih sredstava dodijelili navedenim subjektima u toku 2018. godine.

Na osnovu provedene Analize, Ured je utvrdio evidentne manjkavosti i koruptivne rizike postojećeg pravnog okvira kojim se regulisala ova oblast, te je kao optimalno rješenje predložio donošenje nove Uredbe kojom će se regulisati pitanje dodjele transfera neprofitnim organizacijama i pojedincima iz Budžeta Kantona Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo je još 2019. godine prihvatila predmetnu Analizu, Zaključkom od 19. decembra 2019. godine.

"Ured je i u dokumentu Analiza antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo dao istu preporuku koja se odnosila na donošenje ove nove Uredbe koja će na jedan sveobuhvatan način regulisati oblast dodjele transfera", saopćeno je.

Cilj donošenja ove uredbe jeste prevencija koruptivnih aktivnosti i povećanje transparentnosti, koje se ogledaju u eliminacije mogućih zloupotreba koje se u procesu dodjele sredstava mogu desiti, samovolje, proizvoljnosti i arbitrarnosti pri donošenju odluka o dodjeli sredstava, te postizanje optimalnih rezultata prilikom implementacije ovih sredstava, potreba da ovaj proces bude što jasniji, precizniji i transparentniji.

Samo na ovaj način se može u potpunosti postići prava namjenska upotreba javnih sredstava koja se dodjeljuju neprofitnim organizacijama i pojedincima.

Koraci i radnje, koje svaki od učesnika postupka dodjele treba poduzeti, moraju biti tačno određeni, sa poznatim postupanjem nosioca budžetskih sredstava u slučaju neispunjavanja uslova.

"Jedna od značajnih aktivnosti koje ova uredba propisuje jeste uspostavljanje online Registra transfera neprofitnim organizacijama i pojedincima iz Budžeta Kantona Sarajevo, a za njenu realizaciju zadužen je Ured", navodi se u saopćenju.

Ured je uz podršku i pomoć Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini uspostavio predmetni Registar koji je sastavni dio Informacionog sistema Ureda, koji će biti objavljen na web stanici Informacionog sistema Ureda (www.anticorrupiks.com) u roku ne dužem od 10 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe, a što je u skladu sa njenim odredbama.

Ured će voditi Registar na osnovu podataka o svim dodijeljenim sredstvima neprofitnim organizacijama i pojedincima, a koje će neposredno unositi ovlaštene osobe davaoca budžetskih sredstava.

Svrha ovog Registra je uspostava centralizovanog, kvalitetnog i učinkovitog pregleda dodijeljenih transfera neprofitnim organizacijama i pojedincima iz Budžeta KS, i dodatnog osiguranja transparentnosti u dodjeli transfera, te mogućnosti blagovremenog djelovanja i preveniranja mogućih koruptivnih aktivnosti u ovom procesu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti