Upućena inicijativa za donošenje nove odluke o primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg

25.05.2021. 08:34 / Izvor: Akta.ba
Upućena inicijativa za donošenje nove odluke o primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg

Privredna komora Federacije BiH uputila je Vladi Federacije i Vijeću ministara Inicijativu za donošenje nove, odnosno izmjene i dopune važeće Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana.

Privredna komora Federacije BiH uputila je Vladi Federacije i Vijeću ministara Inicijativu za donošenje nove, odnosno izmjene i dopune važeće Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana.

"Iako donošenje nove, odnosno izmjene važeće Odluke nisu u izravnoj nadležnosti Vlade FBiH, nego Vijeća ministara BiH cijeneći dosadašnju proceduru da Zakoni i Odluke na državnoj razini moraju biti usaglašeni sa entitetskim Vladama, kao i Vladom Brčko Distrikta BiH, smatramo da je Vlada FBiH u nizu nadležnih organa po predmetnom pitanju, prva kojem treba biti dostavljena ova inicijativa", navodi se u inicijativi koju potpisuje potpredsjednik komore Mirsad Jašarspahić.

Svjesna problema izazvanog Covidom 19, sa kojima se susreću privrednici, Privredna komora FBiH predlaže da se da dugoročniji poticaj domaćoj proizvodnji kroz sistem preferencijalnog tretmana, koji je upravo sadržan u Odluci o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana, sa kojim su saglasna i naša strukovna Udruženja.

S obzirom da je i Privredna komora Republike Srpske uputila zvaničnu inicijativu prema organima Republike Srpske kao i Vijeću ministara BiH, to i PKFBiH uvažavajući prijedloge članica i strukovnih asocijacija, dostavlja prijedlog da u novoj Odluci stoji:

a) 25% za Ugovore koji se dodjeljuju u periodu 2021./2022.godini

b) 20% za Ugovore koji e dodjeljuju u periodu 2022./2023.godini

c) 15% za Ugovore koji se dodjeljuju u periodu 2023./2024.godini

"Na ovaj način, sigurni smo da bi dali dodatan poticaj našim proizvođačima iz svih grana privrede u BiH, ali i potencijalnim domaćim i stranim proizvođačima za intenzivnije dugoročnije ulaganje u proizvodnju u BiH", ističe se u inicijativi. 

S obzirim daje važeća Odluka na snazi do 01.06.2021.godine, zbog složenosti procedure usvajanja na razini Vijeća ministara BiH, predlažu upućivanje inicijative u što kraćem roku.

"Želja nam je u okviru naših zakonskih nadležnosti koje nas obavezuju, da štitimo interese privrednih subjekata sa područja FBiH, ukažemo na potrebu intenzivnijeg razumijevanja i snažnije potpore našim privrednicima, koji za sve nas stvaraju nove vrijednosti. Na ovaj način, sigurni smo da bi dali dodatan poticaj našim proizvođačima iz svih grana privrede u BiH, ali i potencijalnim domaćim i stranim proizvođačima za intenzivnije dugoročnije ulaganje u proizvodnju u BiH", zaključuje se u inicijativi.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti