Za podršku privredi u TK četiri miliona KM (VIDEO)

01.06.2021. 14:54 / Izvor: Fena
Za podršku privredi u TK četiri miliona KM (VIDEO)

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je uslove, kriterije i postupak za raspodjelu ukupno četiri miliona KM planiranih u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2021. godinu.

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je uslove, kriterije i postupak za raspodjelu ukupno četiri miliona KM planiranih u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2021. godinu za Program podrške razvoju Kantona.

Od navedenog iznosa 3,93 miliona su namijenjena za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima, 50.000 KM za sufinansiranje razvojnih projekata finansiranih iz EU i/ili drugih međunarodnih fondova, a 20.000 KM za ugovorene i druge usluge.

Ministar privrede TK Mevludin Hodžić kazao je da je od 3,93 miliona planiranih za subvencije privredi 1,8 miliona KM planirano za subvencije malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme, alata i repromaterijala, zatim milion KM je planiran za subvencioniranje kamatne stope privrednim subjektima, dok je 500.000 KM predviđeno za nabavku opreme, alata i repromaterijala za obrtnike.

Zbog posljedica pandemije Covid 19, koje su se odrazile na privredu, u ovogodišnjem Programu podrške razvoju Kantonu predviđeno je i 400.000 KM privrednim subjektima za refundaciju uplaćenih poreza i doprinosa na plaću i iz plaće zaposlenika za mart 2021. godine.

Pored navedenog, 120.000 KM namijenjeno je mikro, malim i srednjim preduzećima za subvencije za digitalnu transformaciju, što je također, kako je rekao Hodžić, novost u ovogodišnjem programu.

Za subvencioniranje nabavke opreme, alata i repromaterijala u novoosnovanim mikro, malim i srednjim preduzećima i obrtima planirano je 100.000 KM, dok je za subvencije za podršku obrtničkim komorama i udruženjima obrtnika planirano 10.000 KM.

U narednim danima očekuje se rapisivanje Javnog poziva za podnošenje aplikacija za dodjelu navedenih oblika podrške.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti