Deset godina poslovanja: Cambridge Centar Facultas zakoračio u digitalnu eru poslovanja

02.06.2021. 15:26 / Izvor: Akta.ba
Deset godina poslovanja: Cambridge Centar Facultas zakoračio u digitalnu eru poslovanja

Cambridge Centar Facultas iz Sarajeva ove godine slavi 10 godina svog rada i postojanja. Povodom jubileja razgovarali smo sa osnivačem i CEO Centra, Sonjom Škiljević Šogolj.

Cambridge Centar Facultas iz Sarajeva ove godine slavi 10 godina svog rada i postojanja. Povodom jubileja razgovarali smo sa osnivačem i CEO Centra, Sonjom Škiljević Šogolj.

Prošlo je deset godina od osnivanja Cambridge Centra Facultas. Šta smatrate svojim najvećim uspjehom do sada?

- Inicijalna ideja bila je kreirati i Sarajevu i Bosni i Hercegovini ponuditi jedinstven koncept učenja stranih jezika. Cambridge Centar Facultas je od svog osnivanja imao drugačiji sistem rada od ostalih jezičkih centara u BiH.

Naš je cilj bio i ostao da svojim polaznicima još od najranijeg uzrasta na jednom mjestu pružimo najbolju i najkvalitetniju pripremu za polaganje Cambridge English, IELTS i TOEFL ispita, te da po završenoj pripremi ispite mogu i položiti u našem jezičkom Centru. Taj smo cilj i ostvarili. Zbog toga je naš fond nastavnih sati mnogo veći u odnosu na druge jezičke škole. Mi poklanjamo podjednaku pažnju treningu, odnosno usavršavanju sve četiri jezičke vještine, kako kod djece, tako i kod odraslih. 

Svojim polaznicima dajemo mogućnost eksterne evaluacije znanja, od strane Cambridge Assessment English ili neke druge institucije, u ovisnosti od 'target' jezika, kako bismo imali što objektivniju sliku napretka kandidata i kvalitete našeg rada.

U stručnost i profesionalnost jezičkog centra Facultas imao se priliku uvjeriti i tim organizacije Cambridge Assessment English, te smo 2017. godine akreditovani od strane pomenute institucije. Time smo postali jedina škola jezika u FBiH ovlaštena za administriranje Cambridge English međunarodnih ispita, što smatramo svojim najvećim uspjehom do sada i potvrdom kvalitete svoga rada.

Koje programe nudite vašim polaznicima?

- Pored toga što u našem Centru možete položiti Cambridge English ispite i krunisati svoje znanje međunarodno priznatim certifikatom, Cambridge Centar Facultas nudi veliki broj programa za djecu, počevši od 5 godina nadalje, kao i za odrasle. Pružamo usluge grupnih i individualnih, online i inclass kurseva engleskog, njemačkog, italijanskog, španskog, francuskog i švedskog jezika, te kurseve bosanskog jezika za strance. 

Takođe imamo varijante poslovnog i pravnog engleskog i njemačkog jezika, pripreme za međunarodne ispite Cambridge English, IELTS, TOEFL, Goethe i OSD, te nudimo usluge konsekutivnog i simultanog prevoda i lektorisanja za veliki broj svjetskih jezika. Na kraju, svakako zvijezda među našim kursevima, kao i još jedna stvar po kojoj smo jedinstveni u BiH jeste multijezični kurs u tri varijante, gdje polaznici na jednom kursu uz referentni engleski jezik uče osnove još dva strana jezika po njihovom izboru. I što je najbitnije, sve ove kurseve možete pohađati po najpristupačnijim cijenama. Više o našim kursevima i cijenama možete pročitati na web stranici www.facultasenglish.org.

 

 

Šta biste savjetovali roditeljima koji nisu sigurni na koji način odabrati najbolju školu jezika za svoje dijete?

- Prilikom upisa djece na kurs jezika roditelji bi trebali da, pored cijene, obrate pažnju i na to koliki je sedmični, odnosno godišnji fond nastavnih sati obuhvaćen kursem, metodologiju rada, kompetenciju predavača te vrstu evaluacije koja se nudi po završetku kursa. Pored toga, naglasak je i na grupnoj konstelaciji, odnosno da li se grupe formiraju prema uzrastu ili prema nivou znanja učenika.

U našem Centru su grupe homogene prema nivou znanja, što polaznicima omogućava brži i veći napredak u sticanju jezičkih znanja i vještina. Učenici imaju dva do tri puta veći broj nastavnih sati u odnosnu na druge škole, uz najpovoljniju cijenu. Cilj nam je da svim polaznicima omogućimo pristup najkvalitetnijem obrazovanju, a ne da to bude privilegija nekolicine.

Svi naši predavači su diplomirani profesori jezika, koji su prethodno prošli trening za pripremu kandidata za Cambridge English ispite i imaju višegodišnje iskustvo u radu sa djecom i odraslima.

Zbog svega navedenog, roditelji naših polaznika nam ukazuju povjerenje na cjelokupnom putu jezičkog usavršavanja svoje djece od A1 pa sve do C1 nivoa, koje naši polaznici postižu od prvog, do kraja devetog razreda osnovne škole.

Neizbježno je pitanje koliko je corona-kriza uticala na vaše poslovanje?

- Koliko god nas je pandemija sve iznenadila i postavila pred nas nikada do sad viđene izazove i prepreke sa jedne strane, toliko nam je i otvorila nove šanse i mogućnosti u poslovanju sa druge. Sve je ovisilo o našoj mogućnosti i spremnosti da zakoračimo u digitalnu eru poslovanja. 

Naš prioritet je, kako u prethodnoj, tako i u tekućoj godini, briga za zdravlje i sigurnost uposlenika, klijenata i poslovnih partnera. Upravo zbog toga smo veći dio godine radili od kuće, a sastanke uživo u potpunosti izmjestili na online platforme. Što većim fizičkim distanciranjem željeli smo dati svoj doprinos stabilizaciji epidemiološke situacije. Prateći sve preporuke i propise, u svoj smo svakodnevni rad blagovremeno i bez ikakvih poteškoća uključili nove digitalne alate i rezultati nisu izostali.

Do izražaja je došla važnost dobrog i uigranog tima. Održali smo kvalitet rada, produktivnost i dobru komunikaciju sa klijentima, što nam je jako važno. U tome smo uspjeli zahvaljujući posvećenosti svakog člana našeg tima.

I na kraju, kakvi su vam planovi za 2021.godinu?

- U 2021. imamo mnogo planova i želja. Ono što nam je svakako na prvom mjestu jeste sačuvati zdravlje naših uposlenika, klijenata i poslovnih partnera, i održati dobru saradnju, kako u timu, tako i sa klijentima.

Povodom desetogodišnjice postojanja Centra osmislili smo kampanju koja se sastoji iz velikog broja aktivnosti za djecu i odrasle, a koje će se realizovati u narednih godinu dana. Svakoga mjeseca planirali smo niz aktivnosti za različite grupe i uzraste, a sve u cilju promocije različitih programa, jezika i kultura koje ove godine slavi naš Centar. Takođe, osluškujući potrebe i želje naših sadašnjih i budućih klijenata pravimo nove programe koje ćemo uskoro ponuditi u sklopu našeg Centra.

Ono što bi svakako najviše obradovalo nas i naše klijente i poslovne partnere u 2021.godini je da ovo bude godina razvoja, ličnog i poslovnog uspjeha za sve nas, godina pobjede nad pandemijom Covid-19 i stvaranja boljeg poslovnog i životnog okruženja u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti