Smanjena potražnja: Pojeftinili pileći file i jaja

08.06.2021. 12:25 / Izvor: Nezavisne novine
Smanjena potražnja: Pojeftinili pileći file i jaja

Pileći file ranije je koštao nepunih 10 KM, a sada je cijena u maloprodaji oko osam KM.

Zbog smanjene potražnje, a samim tim i manje potrošnje, cijena piletine i cijena konzumnih jaja niža je nego u prethodnom periodu, potvrdili su peradari u BiH.

Naime, kako ističu, iako je ranije cijena pilećeg filea dostizala rekordnu cifru od 10 KM, sada to iznosi osam do 8,50 maraka po kilogramu.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS, koji je ujedno i direktor preduzeća "Agreks" iz Donjeg Žabara, kazao je za "Nezavisne" da se bilježe manje cijene piletine, ali i cijena konzumnih jaja, te ističe da je došlo i do pada izvoza ovih proizvoda u EU.

"Cijena pilećeg filea bila je skoro dostigla rekordnu visinu od 10 KM, što je bilo jako značajno za proizvođače, ali u posljednje vrijeme bilježimo njen pad", ističe Miličić.

Dodaje da su konzumna jaja doživjela pad cijene u odnosu na septembar prošle godine.

"Cijene jaja u veleprodaji iznose od 0,12 do 0,14 feninga, a u maloprodaji se kreću od dvije do 2,50 KM za 10 jaja", ističe Miličić.

Dodaje da su sirovine poskupjele i do 80 odsto u odnosu na prosječne cijene u prošloj godini.

"Kada je u pitanju izvoz, naše firme su nastavile s radom. Konkretno naša firma imala je nekoliko isporuka za tržište Hrvatske, a takva je situacija i sa proizvođačima mesa, ali sigurno je da se radi o skromnim količinama koje su izašle iz zemlje", kaže Miličić.

Pojasnio je da je na globalnom tržištu došlo do viškova ovih proizvoda, te kako ističe cjenovno je postalo jako neprofitabilno.

Kako kaže, naravno da je peradarima iz BiH koji imaju priliku da izvoze na tržište EU to jako bitno i sigurno je da žele da očuvaju mogućnost pristupa, te, ističe, nadaju se boljem vremenu kada je u pitanju živinarstvo.

Da je došlo do pada cijene piletine, konkretno pilećeg filea, potvrdio je i Maid Jabandžić, direktor Mesne industrije "Madi" iz Tešnja.

"Pileći file ranije je koštao nepunih 10 KM, a sada je cijena u maloprodaji oko osam KM", kazao je Jabandžić.

Ističe da se konstantno bilježi rast cijena žitarica koje su neophodne za ishranu živine, što zadaje glavobolju peradarima.

"Domaći proizvođači susreću se sa nizom problema, a jedan od njih je što se pileći file iz Turske i Rusije, odleđen, nalazi na domaćim policama po nižim cijenama nego naši proizvodi", ističe Jabandžić.

Što se tiče izvoza na EU tržište, on ističe da njihova firma bolje posluje nego ranijih godina, ali ističe da je potrebno da se još dodatno poveća izvoz da bi bili zadovoljni.

"Iz dana u dan povećavamo izvoz, prvenstveno na hrvatsko tržište, a ostala tržišta radimo kao i ranijih godina", kazao je Jabandžić.

Potrošači, s druge strane, kažu da je značajno svako sniženje cijene, posebno piletine koja je omiljena na domaćim trpezama.

"Cijene piletine i dalje su jako visoke za potrošače, ali nadamo se da će u narednom periodu upravo doći do nižih cijena žitarica da bi sami peradari mogli dodatno da spuste cijene svojih proizvoda", ističe Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona.

Dodaje da je na manje cijene sigurno uticala i manja potražnja, te, kako kaže, cijene pilećeg filea iznosile se i do 10 KM po kilogramu, što je bilo papreno za novčanike mnogih kupaca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti