Općinski inspektori reagovali nakon našeg upita: Kraj stare vodenice nije formirana deponija

10.06.2021. 11:00 / Izvor: Akta.ba
Općinski inspektori reagovali nakon našeg upita: Kraj stare vodenice nije formirana deponija

U naselju Donja Karaula na području općine Ilijaš nalazi se stara vodenica, nakon što je portala Akta.ba dobio informaciju da se oko ove znamenitosti formira divlja deponija, poslali smo upit općini Ilijaš.

U naselju Donja Karaula na području općine Ilijaš nalazi se stara vodenica oko koje se već neko vrijeme odlaže otpad. Nakon što je portal Akta.ba dobio informaciju da se oko ove znamenitosti formira divlja deponija, poslali smo upit općini Ilijaš.

"Shodno vašem upitu, dana 03. juna 2021. godine nadležni inspektori Općine Ilijaš su izašli na teren te ustanovili da se oko navedene vodenice ne formira divlja deponija. Međutim, utvrđeno je da je došlo do nasipanja materijala  tačnije građevinskog otpada na navedenoj lokaciji. Na dan obilaska lokacije, teren je bio poravnat i prekriven zemljom", kazala je Enisa Mešetović iz Općine Ilijaš.

 

Obilaskom lokacije nije utvrđeno da li je došlo do uzrupacije javnog vodnog dobra. 

"Rijeka Bosna spada u površinske vode I prema značaju koji ima za upravljanje vodama razvrstana je u i kategoriju. Za rješavanje ovog problema nadležno je Federalno ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, a inspekcijski nadzor vrši Federalni vodni inspektorat", pojasnila je Mešetović.

Mještani ovog naselja su zabrinuti i kako kažu boje se da je ovo samo početak. Strahuju da će ovo izrasti u veće odlagalište ukoliko se na vrijeme ne zaustavi dovoženje građevinskog otpada.

Kako je kazao jedan od mještana ovog naselja vodenica je bila u vlasništvu porodice Petričević, a danas je napuštena.

"Zvao sam nekadašnje vlasnike vodenice i upozorio ih da se na njihovom zemljištu stvara deponija. Vodenica se vodi u vasništvu Velimira Petričevića, ali nisam siguran da li su oni stvarni vlasnici i dalje. Zato što oni tu ne stanuju prevoznici iz Ilijaša i okolnih mjesta dovoze šutu. Zvao sam eko policiju, općinu i policiju, ali niko nije odgovorio na moj poziv. Nakon toga sam prijavio Federalnom ministarstvu vodoprivrede. Inspekcija je dolazila i nakon toga taj dio otpada je samo poravnan. Poravnavanjem pokušavaju da prikriju katastrofu koju prave u blizini rijeke", kazao je.

Stanovnici ovog naselja su naveli i da je supruga vlasnika vodenice ranije kazala da porodica Petričević više nije vlasnik vodenice već da su je prodali Arapima i da je to razlog što je vodenica ostala napuštena.

E.O.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti