Sukob interesa - Hoće li Voloderova firma i dalje biti najčešći isporučilac poslova u Autocestama?

10.06.2021. 15:15 / Izvor: Akta.ba
Sukob interesa - Hoće li Voloderova firma i dalje biti najčešći isporučilac poslova u Autocestama?

Voloder je imenovan za direktora JP Autoceste FBIH, a većinski je vlasnik firme Divel koja je među najčešćim pobjednicima na tenderima ovog javnog preduzeća.

Danas je Vlada Federacije dala zeleno svjetlo za imenovanje Elmedina Volodera za v.d.direktora JP Autocesta FBiH. Dugo se tražila zamjena za Adnana Terzića, i ta zamjena se, naravno, tražila u redovima Stranke demokratske akcije.

Voloder je, inače, u Federalni parlament ušao kao član Nezavisnog bloka 2018. godine, preko Kompenzacijske liste, zajedno sa Dženanom Hodžić i Eldinom Vračetom.

Navodno, ako je vjerovati političkim kuloarima, nakon što su Voloder i Vrače isposlovali posao, promijenili su plavi za zeleni dres. Ni prvi ni zadnji, istini za volju. 

Vijest o imenovanju Volodera medijski je propraćena, a u prvi plan je stavljena „njegova ekspertiza u realnom sektoru“, naglasivši da je izgradio tri kompanije, i osigurao radna mjesta.

Međutim, svima je promakla činjenica da je firma Divel, u većinskom vlasništvu Volodera, do sada dobila na desetine tendera u JP Autoceste i Ceste FBiH u milionskim iznosima.

Tačnije za ova dva preduzeća od Izbora 2018. godine do danas priskrbio je sebi i partnerima 11,7 miliona KM. 

Prihodi firme su se znatno povećali, tačnije za 5 miliona KM, a razlog tome može biti što se na tendere javljao s partnerskim firmama. 

Prikaz prometa firme Divel 

Primjera radi, samo u ovoj godini Divel je pobjedio na 3 tendera JP Cesta FBIH. 

Krajem prošle godine bili su među pobjednicima na tenderu za Izgradnju gradskog autoputa u Sarajevu, dionica Stup-Buća potok, - Izrada Idejnog projekta , dionica Stup (Briješće) - Boljakov potok- Buća potok-Pofalići - Izrada glavnog projekta, dionica Stup (Briješće) - Boljakov potok- Buća potok.

Uglavnom, Divel je, čini se, prioritetna firma koja dobija tendere u pomenutom javnom preduzeću.

Vjerovatno bi revizija pokazala nepravilnosti i u dodjeljivanju ovih tendera, ali to nije tema ovog članka.

Trenutno najviše „bode oči“ da je na poziciju direktora javnog preduzeća došao vlasnik firme koja počesto pobjeđuje na tenderima.

Ima li sukoba interesa?!

I laik bi rekao da ima, ali možda „ekspertiza“ nadglasa zakon, kao što to inače biva.

B.K. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti