Ministarstvo privrede KS: Subvencije po Zakonu moraju dobiti svi radnici, pa i kladionica

13.06.2021. 18:09 / Izvor: Akta.ba
Ministarstvo privrede KS: Subvencije po Zakonu moraju dobiti svi radnici, pa i kladionica

Pojedini mediji izvukli su iz konteksta ove podatke iz javnog poziva vezanog za finansiranje pripadajućih poreza i doprinosa, i to protumačili kao pomaganje kladionicama.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je u petak, 11. juna 2021. godine, liste prihvaćenih i liste odbijenih prijava poslovnih subjekata po javnim pozivima za finansiranje pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću (u FBiH) za period trajanja zabrane obavljanja djelatnosti u martu i aprilu 2021. godine, te za finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za pripadajuće mjesece. 

Na listi za finansiranje pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću (u FBiH) nalaze se i poslovni subjekti – kladionice, kojima je po šifri djelatnosti, Vlada KS zabranila rad svojom odlukom donesenom na hitnoj sjednici, održanoj 23. marta 2021. godine, a prema preporuci Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.
 
U članu 2. stav (7) Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS propisano je da, na prijedlog Ministarstva privrede KS, Vlada KS može odlukom odobriti isplatu pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću na nivou FBiH poslovnim subjektima kojima je svojom odlukom zabranila rad, i to za period trajanja ove zabrane, što je bio i osnov za donošenje Odluke o odobravanju finansiranja pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću (FBiH) za period trajanja zabrane obavljanja djelatnosti svim poslovnim subjektima koji su ispunili uvjete i kriterije po navedenom Javnom pozivu, pa samim tim i radnicima kladionica.

Pojedini mediji izvukli su iz konteksta ove podatke iz javnog poziva vezanog za finansiranje pripadajućih poreza i doprinosa, i to protumačili kao pomaganje kladionicama, i takvim poluinformacijama pokušali dezavuisati javnost, navodi se u saopćenju. 

Naime, radnici kladionica, kao i svi drugi radnici i poslovni subjekti kojima je rad bio zabranjen Odlukom Vlade KS, ni na koji način ne mogu biti diskriminirani i stoga će im biti uplaćeni pripadajući porezi i doprinosi, onako kako je Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo propisano.

Poštivanje Zakona je obaveza, a u slučaju ne postupanja u skladu s njim i onim što smo obećali, izložili bismo Budžet KS većim troškovima od predmetnih 120.000 KM kojima pojedini mediji licitiraju, jer bi nas pravno oštećeni poslovni subjekti imali pravo podvrgnuti eventualnim tužbama. 

To bi bilo daleko skuplje i veće opterećenje za Budžet KS od navedenog iznosa. 

Sredstva koja se uplaćuju po ovom Javnom pozivu, u osnovi se vraćaju u Budžet Kantona Sarajevo i ona nisu primarno pomoć vlasnicima kladionica, nego olakšica radnicima u smislu regulisanja radno - pravnog statusa. 

Cilj je sačuvati radna mjesta i olakšati regulisanje obaveza vezanih za uplatu poreza i doprinosa za period u kojem im je zabranjeno obavljanje poslovne djelatnosti, u skladu sa Klasifikacijom djelatnost u BiH iz 2010. godine. 

Podsjećamo i da shodno pravilima Javnog poziva za finansiranje cijele ili dijela minimalne neto plaće na nivou FBiH, ali i drugih javnih poziva, kladionice nisu i nemaju pravo učešća na tim javnim pozivima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti