Uhapšen direktor Američkog univerziteta u BiH Denis Prcić

18.06.2021. 13:10 / Izvor: Akta.ba
Uhapšen direktor Američkog univerziteta u BiH Denis Prcić

Osim Prcića, uhapšeni su i Melisa Belkić Mujkanović i Emir Mujkanović, zaposleni na Američkom univerzitetu.

Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona uhapsili su danas osnivača i direktora Američkog univerziteta u BiH Denisa Prcića i još dvoje njegovih saradnika, nakon pretresa u okviru predmeta koji se vodi zbog diplome koju je ovaj univerzitet izdao direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmanu Mehmedagiću.

Osim Prcića, uhapšeni su i Melisa Belkić Mujkanović i Emir Mujkanović, zaposleni na Američkom univerzitetu.

Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona prilikom pretresa Prcićevog univerziteta nisu pronašli nijedan dokaz iz kojeg proizlazi da je Mehmedagić ikada bio student ove visokoškolske ustanove.

Prcić će, nakon obrade u MUP-u Tuzlanskog kantona, biti prebačen u prostorije Tužilaštva BiH, po čijoj naredbi je i uhapšen.

Postupajući tužilac u ovom predmetu je Oleg Čavka.

Mehmedagiću je ranije poništena diploma fakulteta u Banjaluci, a on je Komisiji za nadzor nad radom OBA priložio diplomu koju je dobio na Američkom univerzitetu, koju nikada ranije nije spominjao i proglasio je tajnom.

Prcić se sumnjiči da je omogućio sticanje diplome direktoru OBA na nezakonit način.

Prcić se prije hapšenja obratio medijima i rekao da je riječ o predmetu koji se vodi u vezi s izdavanjem diplome direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

"Cilj je da se Mehmedagić pokuša skinuti sa direktorske funkcije. Oni su došli kako bi izuzeli dokumentaciju, a radi se i na tome da se ja pritvorim, zatvorim, uhapsim. Sve je ovo spinovanje kako bih se ja diskriminirao, izvršivši pritisak da poništim Mehmedagićevu diplomu. Danas su izvršili pretres u mom stanu gdje nisu ništa našli, a omogućio sam im izuzimanje i dokumenacije iz prostorija univerziteta", rekao je Prcić.

On je naveo da je Mehmedagić u periodu od 2008. do 2013. godine bio student Američkog univerziteta u BiH.

"Suština je ta da je on također u Banjoj Luci završio fakultet i zbog političkih događanja između Tužilaštva BiH, odnosno Olega Čavke i Gordane Tadić s Mehmedagićem, njega pokušavaju ukloniti s direktorske pozicije jer radi na NATO integracijama i s partnerskim zemljama. Oni su mu poništili prošlu diplomu, ali mu je sud u Banjoj Luci vratio. U međuvremenu, dok se čeka drugostepena presuda, oni pokušavaju kupiti prostor, poništavajući diplomu Američkog univerziteta", rekao je Prcić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti