Vlada KS i Asocijacije ABSL: Outsourcing je važna industrijska grana za Kanton Sarajevo

22.06.2021. 07:36 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS i  Asocijacije ABSL: Outsourcing je važna industrijska grana za Kanton Sarajevo

Tokom obraćanja predstavnicima ovog Udruženja, ministar Delić istakao je da je BPO industrija važna grana privrede za naš kanton.

Nakon niza sastanaka koje je ministar privrede KS Adnan Delić održao s predstavnicima Asocijacije ABSL, udruženja pružatelja outsourcing usluga, članovi Vlade KS danas su održali radni sastanak s predstavnicima kompanija, članicama ovog Udruženja.

Sastanku su prisustvovali vlasnici, odnosno direktori kompanija DDC, PwC, Lillium Digital, Misija Web, Unija, Deloitte, SYS Company, Alfa Energy, Infobip, Infostudio, Storsen i MoP, dok su u ime Vlade KS prisustvovali ministar privrede Adnan  Delić, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivana Prvulović i ministar finansija Davor Čičić.

Predstavnici ABSL asocijacije članovima Vlade predstavili su se i održali kratku prezentaciju o rezultatima poslovanja business process outsourrcing (BPO) industrije u 2020. godini i prvoj polovini 2021. godine, dok su se na dnevnom redu našle teme vezane za podsticaje za BPO industriju, brendiranje područja Kantona Sarajevo kao poželjne za BPO investicije, te prijedlozi i sugestije kompanija članica ABSL asocijacije.

Tokom obraćanja predstavnicima ovog Udruženja, ministar Delić istakao je da je BPO industrija važna grana privrede za naš kanton jer je to industrija koja je konkurentna i prati regionalne i svjetske trendove u ovoj oblasti, te samim tim diktira trendove i u poslovanju na području našeg kantona.

"Smatramo ovu industriju jednim od generatora razvoja naše privrede i otvaranja novih, bolje plaćenih radnih mjesta i zato smo u našem Programu za razvoj male privrede pripremili poseban program za ovu industriju. Riječ je o podsticaju za unapređenje preduzetništva u domenu pružanja administrativnih usluga dominantno izvozne orjentacije, koji podrazumijeva  grant sredstva za sufinansiranje ili subvenconiranje obuke i novog zapošljavanja u izvozno orijentisanim uslugama", istakao je ministar Delić nakon ovog sastanka

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti