Sportek iz Kotor Varoši proizvodi kopačke za Nike, a biciklističku opremu za Giro d’ Italia

22.06.2021. 08:25 / Izvor: Akta.ba
Sportek iz Kotor Varoši proizvodi kopačke za Nike, a biciklističku opremu za Giro d’ Italia

Već dugi niz godina rade i serijsku proizvodnju obuće za američku kompaniju Crocs.

Tvornica Sportek iz Kotor Varoši pravi profesionalnu sportsku obuću za Nike korporaciju u kojoj igraju najbolji fudbaler svijeta Cristiano Ronaldo i brojne druge svjetske fudbalske zvijezde, ali i biciklističku opremu koju nosi veliki dio takmičara na trci Giro d’ Italia uključujući i ovogodišnjeg pobjednika Bernala Egana.

Tvornica Sportek, koja je jedan od najvećih izvoznika u Bosni i Hercegovini, osnovana 2005. godine sa velikim početnim italijanskim kapitalom, u samom startu imala je 300 zaposlenih, dok je danas, zahvaljujući dugoročnoj saradnji sa svjetski poznatim kompanijama poput Nike korporacije, te stalnim unapređenjem poslovnih procesa, ulaganjem u nove tehnologije i ljudski potencijal, izrasla u poslovnog giganta sa više od 2000 radnika.

Njene hale sa proizvodnim i skladišnim prostorima se danas prostiru na oko 40.000 m2 površine, a kapaciteti su dostigli brojku od 15.000 pari obuće dnevno.

Tvornica obuće Sportek bavi se serijskom proizvodnjom sportske obuće, profesionalni modeli za fudbalere, kopačke za Nike korporaciju. Također, proizvode i kompletan profesionalni biciklistički program (osim kaciga i naočala) za marku DMT koja je u vlasništvu njihove matične firme Dijamant iz Italije, a imaju i posebnu liniju za proizvodnju, šivanje i štampanje kompletnog programa od tekstila za bicikliste (čarape, majice, hlače, dukserice, itd).

Osim toga, već dugi niz godina rade i serijsku proizvodnju obuće za američku kompaniju Crocs (ljetne papuče i klompe). Na godišnjem nivou, za ovu kompaniju naprave i izvezu oko 4.000.000 pari obuće.

U njihovu djelatnost spada i proizvodnja dijelova od karbonskih vlakana za motocikle Ducatti i bicikle DMT (veliki dio takmičara na trci Giro d Italia, pa i ovogodišnji pobjednik nosi opremu koja se proizvodi u Sporteku), kao i krovišta za manje jahte od karbonskog tekstila.

Njihova poslovna strategija podrazumijeva kontinuirano istraživanje i razvoj novih metoda za izradu njihovih proizvoda, snažnu orijentiranost na klijente, uz nezaobilaznu korporacijska i društvena odgovornost sa posebnim akcentom na odgovornost prema njihovim uposlenicima, rečeno je prilikom posjete predstavnika Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine kompanijama u Kotor Varoši Sportek i Dermal R, a koje zajedno upošljavaju više od 3200 radnika.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti