Turizam u Trebinju u ekspaniziji: Ulaganje u infrastrukturu preduslov za turistički razvoj grada

22.06.2021. 08:30 / Izvor: SRNA
Turizam u Trebinju u ekspaniziji: Ulaganje u infrastrukturu preduslov za turistički razvoj grada

Turizam u Trebinju je u ekspanziji, a grad se trudi da posjetiocima ponudi nove sadržaje.

Turizam u Trebinju je u ekspanziji, a grad se trudi da posjetiocima ponudi nove sadržaje, izjavio je zamjenik trebinjskog gradonačelnika Dražen Bošković i naglasio da je ulaganje u infrastrukturu preduslov za turistički, ali i cjelokupni privredni razvoj grada.

"Različitim aktivnostima uspjeli smo promijeniti turističku sliku Trebinja, koje na raspolaganju ima više od 3.000 registrovanih kreveta", naveo je Bošković, saopšteno je iz Gradske uprave. 

On je iskustva grada Trebinja iz oblasti investicionog upravljanja podijelio na panel sesiji "Ravnomjerni razvoj Republike Srpske", održanoj tokom dvodnevne konferencije Investiciono-razvojne banke Republike Srpske: Mogućnost investiranja u Republiku Srpsku", održanoj u Laktašima.

Bošković je napomenuo da je prvi put izrađena Strategija razvoja turizma grada Trebinja, koja predviđa različite projekte, a poseban fokus je na razvoju ruralnog turizma, jer je tu prepoznat značajan potencijal i konkurentnost Trebinja na turističkom tržištu.

On ističe da je u Trebinju prvi put 2019. godine ostvareno više od 100.000 noćenja i dodao da je realizovan niz infrastrukturnih projekata, od ulaganja u putne komunikacije, izgradnju obilaznica i gradskih saobraćajnica, magistralnog puta Trebinje – Ljubinje, zatvorenog bazena, projekta rehabilitacije Starog grada, do ulaganja u Duhovni centar Mrkonjići, čija je izgradnja realizovana uz podršku Vlada Srbije i Republike Srpske.

Bošković je istakao da nisu izostala ni značajna ulaganja u poljoprivredu u Trebinju, gdje je prije samo nekoliko godina bilo 350 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, a danas ih je više od 700.

"Svakom od ovih gazdinstava na usluzi je naš Agrarni fond, koji je i osnovan s namjerom da investicije lakše dođu do krajnjih korisnika - poljoprivrednika i da upravo oni osjete efekat tih ulaganja", naglasio je Bošković.

On je naveo da Agrarni fond grada Trebinja sada ima više od 2.000 korisnika, a "Hercegovačka kuća", koja je takođe osnovana radi jačanja lokalne poljoprivrede, posluje i otkupljuje proizvode od više od 100 lokalnih trebinjskih gazdinstava.

Grad Trebinje izgradio je i sistem za navodnjavanje, kojim je obuhvaćeno više od 80 odsto obradivih površina.

Kada je riječ o mogućnostima novih ulaganja, zamjenik gradonačelnika je ocijenio da su dobri partnerski odnosi i umrežavanje veoma bitni za dalji privredni razvoj Trebinja i Republike Srpske.

Bošković je istakao da je Trebinje do sada realizovalo niz projekata u saradnji sa različitim domaćim i međunarodnim organizacijama, pri čemu je Gradska uprava takođe snosila dio projektnih troškova.

"Na vrijeme smo prepoznali mogućnosti koje nude organizacije poput UNDP-a, švedske organizacije SIDA, Vlade Švajcarske, NJemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, kao i mogućnosti koje pružaju EU fondovi, odnosno projekti prekogranične saradnje i drugi donatori", rekao je Bošković.

Kao važan partner Trebinja on je posebno izdvojio vlade Srbije i Republike Srpske, koje su pružile podršku brojnim projektima u oblasti privrede, turizma, infrastrukture, obrazovanja, kulture, sporta.

On je ukazao i da lokalne zajednice snose znatnu odgovornost za svoj razvojni put, jer su upravo one nosioci brojnih aktivnosti.

Zamjenik gradonačelnika je ocijenio da su u budućem periodu u svim lokalnim zajednicama neophodna značajnija ulaganja u unapređenje ljudskih resursa i poboljšanje demografske slike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti