Firma iz Kladnja radi za IKEA-u i priprema se za nastup na sajmu IMM Cologne 2022

30.06.2021. 09:21 / Izvor: Akta.ba
Firma iz Kladnja radi za IKEA-u i priprema se za nastup na sajmu IMM Cologne 2022

Kompanija 50 posto proizvodnje izvozi za IKEU, a ostalih 50 posto su dizajnirani proizvodi, pretežno dječiji krevetići koje trenutno izvoze za kupce iz Danske i Njemačke.

Predstavnice Asocijacije drvne industrije i šumarstva i BH EPA posjetile su kompaniju "Ramex" u Kladnju gdje su održale sastanak sa direktoricom Jasminkom Hadžiabdić i saradnicom za izvoz.

Pošto se kompanija “Ramex” prijavila za izlaganje u okviru zajedničkog štanda na sajmu IMM Cologne 2022, dio sastanka je bio posvećen tom pitanju. Kompanija je u domaćem vlasništvu, ima oko 230 uposlenih i proizvodi namještaj od punog drveta, ploče i rezanu građu koju uglavnom koristi za vlastite potrebe. Kompanija ima velike mogućnosti za proizvodnju, ima vlastitu sušaru, modernu lakirnicu i kvalitetnu opremu.

Direktorica je istakla problem obezbjeđenja potrebnih količina trupaca, nepoštivanje ugovora iz čega proističe nesigurnost sklapanja dugoročnijih poslova sa ino kupcima.

Kompanija 50 posto proizvodnje izvozi za IKEU, a ostalih 50 posto su dizajnirani proizvodi, pretežno dječiji krevetići koje trenutno izvoze za kupce iz Danske i Njemačke.

U vrijeme pandemije su nešto smanjile broj uposlenih, ali kako su poslovi povećani mnogi radnici su ponovo primljeni na posao. Kao i kod većine kompanija, prisutan je problem nedostatka radne snage, ali proizvodnju prilagođavaju prema raspoloživim kapacitetima.

"Kompanija “Ramex” ima velike planove za budućnost, uglavnom izvozom finalnih proizvoda od punog drveta. Zadovoljni smo saradnjom sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH koja će u budućnosti biti i više intenzivirana", istakli su predstavnici kompanije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti