Održana prva javna prezentacija Britansko bosanskohercegovačke privredne komore

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Održana prva javna prezentacija Britansko bosanskohercegovačke privredne komore

U organizaciji ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini, u ponedeljak je održana prva virtualna prezentacija novo-osnovane Britansko bosanskohercegovačke privredne komore.

30.06.2021. 13:52 / Izvor: Akta.ba

U organizaciji ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini, u ponedeljak je održana prva virtualna prezentacija novo-osnovane Britansko bosanskohercegovačke privredne komore (BBHCC).

Ovu neprofitnu organizaciju osnovali su članovi bosanskohercegovačke dijaspore u Londonu, Amela Karajbić i Lilijan Sulejmanović, dvije uspješne privrednice sa dugogodišnjim iskustvom u međunaordnom poslovanju, uz svesrdnu podršku ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Sarajevu i ambasade Bosne i Hercegovine u Londonu, te kompanija i investitora koji uspješno posluju na relaciji UK-BIH. Iako je komora registrovana u UK, u narednom periodu, planirano je otvaranje predstavništva Komore u Bosni i Hercegovini, te organizovanje skupova privrednika u Londonu i Sarajevu, kada epidemiološke okolnosti to budu dozvoljavale.

Tokom obraćanja prisutnima, ambasadori Field i Filipović, kojima su pripale titule počasnih predsjednika Britansko bosanskohercegovačke privredne komore, naglasili su važnost osnivanja ove organizacije za jačanje trgovinskih veza izmedju i promociji investicija, te pozvali prisutne privredne subjekte na saradnju sa komorom koja će predstavljati osnovnu platformu za razvoj poslovanja između dvije zemlje. Osvrnuli su se na pozitivan trend ulaganja britanskih firmi u Bosnu i Hercegovinu, i na konstantno povećanje obima trgovine u proteklim godinama.

Prezentaciji komore je prisustvovao i gospodin Martin Vickers, specijalni trgovinski izaslanik Vlade Ujedinjenog Kraljevstva za zemlje Zapadnog Balkana, koji je ujedno i član BBHCC Savjetodavnog odbora. U svom obraćanju, gospodin Vickers je naglasio da je sada pravi momenat za ostvarivanje čvršćih poslovnih veza, s obzirom da Ujedinjeno Kraljevstvo radi na jačanju partnerskih odnosa sa zemljama regiona, i uspostavljanju novih lanaca opskrbe i trgovine.

Mnogi od prisutnih na webinaru su istakli važnost što skorijeg potpisivanja novog bilateralrnog Sporazuma o partnerstvu, trgovini i suradnji izmedju Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine, jer izostanak istog znatno otežava i poskupljuje poslovanje firmi između dviju zemlje. Spomenuto je i pitanje britanskog viznog režima za građane Bosne i Hercegovine, posebice za poslovne ljude, kojima su posjete sajmovima i drugim poslovnim događajima u Ujedinjenom Kraljevstvu znatno otežane. Rukovodstvo komore, te ambasadori Field i Filipović, izrazili su svoju čvrstu odlučnost da se nastave aktivno zalagati kako bi se olakšalo poslovanje između dvije zemlje na obostranu korist.

Više informacija o BBHCC, poslovnoj strategiji i kako postati članom Komore može se naći na Internet stranici www.bbhcc.uk.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti