Ugostitelji u BiH na mukama: Radnici masovno odlaze raditi na more

02.07.2021. 11:03 / Izvor: Nezavisne novine
Ugostitelji u BiH na mukama: Radnici masovno odlaze raditi na more

Odlaze na Crnogorsko i Hrvatsko primorje, ali i u Neum.

Poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu u Bosni i Hercegovini tokom ljetne sezone muku muče sa pronalaskom radnika jer masovno odlaze na more raditi zbog veće zarade.

Oni odlaze na Crnogorsko i Hrvatsko primorje, ali i u Neum, a poslodavci su primorani da ih mijenjaju radnicima iz drugih branši, što momentalno smanjuje kvalitet usluga u ovim sektorima u BiH.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH, istakao je da su ljetna sezona i odlazak radnika na more skoro svake godine velika boljka za ugostitelje.

Nije to do radnika jer svako ide gdje mu je bolje. Ja sam i ranije predlagao da tokom ljetne sezone poslodavci daju neki stimulans radnicima kako bi oni ostali”, naveo je Hadžić.

On ističe da u Bosni i Hercegovini ima više od 100 srednjih ugostiteljsko-turističkih škola te da je predlagao da svaka od njih proširi kvotu upisanih na dodatnih 10 djece.

To bi u startu omogućilo najmanje 1.000 obučenih ugostiteljskih radnika koji bi sutra imali zaposlenje. Sve se sada radi prekvalifikacijom, dokvalifikacijom, ili radnici dolaze iz drugih branši, što odmah smanjuje kvalitet usluge”, rekao je Hadžić.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske “Horeca”, kazao je za “Nezavisne” da je nedostatak radnika tokom ljetne sezone veliki problem koji muči ugostitelje.

Nije u pitanju samo nedostatak konobara, nego svih radnika. Trenutno je takva situacija da se snalazimo jer je dosta radnika otišlo da radi na more. Problem je i to što nam je ostala nekvalitetna radna snaga, odnosno kvalitet usluga opada jer svi radnici koji su bili profesionalci u svom poslu su otišli u inostranstvo”, rekao je Kurtinović.

Istakao je da se u ugostiteljstvu traže bilo kakvi radnici.

Veliki problem je bio što u doba pandemije niko nije razmišljao o tim radnicima osim poslodavaca, koji su takođe bili na rubu. Sad smo došli u situaciju da ti radnici traže veću zaradu da napune kućni budžet koji je istrošen i odlaze, tako da su otišli i oni koji nikad nisu išli”, naglasio je Kurtinović.

Pojedini restorani u Banjaluci u oglasima traže ugostiteljske radnike i nude početnu platu od 1.200 KM sa stimulacijama i mogućnošću napredovanja onima koji imaju iskustva u radu u ovoj djelatnosti.

Marko S., koji je godinama radio u jednom restoranu u Banjaluci, otišao je ovo ljeto na Hrvatsko primorje najviše, kako je istakao, zbog visoke zarade.

U Hrvatskoj mogu i dva i po puta više zaraditi nego što sam imao u restoranu u kojem sam radio godinama. Najveći razlog mog odlaska jeste da napunim kućni budžet, jer sam se u ovoj pandemiji istrošio, a slabo sam zarađivao zbog zatvaranja lokala”, naveo je Marko S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti