Goražde: Za finansiranje sporta, udruženja i omladinskih organizacija 45.900 KM

06.07.2021. 13:48 / Izvor: Akta.ba
Goražde: Za finansiranje sporta, udruženja i omladinskih organizacija 45.900 KM

Pravo na dodjelu sredstava u ovoj godini ostvarilo je 29 udruženja.

Grad Goražde i u ovoj godini nastavlja finansirati projekte nevladinih organizacija iz oblasti sporta, mladih i drugih udruženja. Danas su potpisani ugovori o dodjeli sredstava po javnom pozivu, a u ove svrhe iz gradskog budžeta bit će izdvojeno 45.900 KM.

Pravo na dodjelu sredstava u ovoj godini ostvarilo je 29 udruženja, od čega 19 sportskih kolektiva, sedam udruženja te tri omladinske organizacije.

Predsjednik Planinarskog kluba “Goražde - Maglić” Zajko Šovšić ističe da sredstava nikad nije dovoljno.

"Mi smo aplicirali za sredstva za odlazak na prvenstvo Jugoistočne Evrope u orijentiringu koje je prošle godine trebalo biti održano u Zagrebu, pa je odgođeno zbog zemljotresa i pandemije za ovu godinu. Nadamo se da će se održati, dobili smo potvrdu i ovo će biti jedan dio sredstava koji nam je potreban", ističe Šovšić.

Prilikom potpisivanja ugovora razgovarano je i o potrebama i problemima s kojima se susreću udruženja, a kako je istaknuto, problem su brojni, od nedostatka sredstava za redovan rad, finansiranja projekata, smještaja i slično. Jedan od najvećih koji tišti sportske kolektive je neophodna infrastruktura, čiji nedostatak sprječava bolje rezultate u svim segmentima njihovog rada.

Predsjednik Odbojkaškog kluba Goražde Nermin Obuća naglašava da sportski klubovi već dugi niz godina “vode bitku” sa nedostatkom sportske infrastrukture jer, naglašava, od završetka rata u Goraždu nije napravljen nijedan novi objekat.

"Veliki broj klubova koristi sportsku dvoranu i susrećemo se s problemom da više ne možemo obezbijediti dovoljno termina za obavljanje redovnih trenažnih procesa. Svi klubovi imaju i svoje mlađe selekcije što čini ogroman broj sportista koji koriste termine i krajnje je vrijeme da se razmišlja o izgradnji novih sportskih objekata, a gradonačelnik je danas najavio da će ići u tom pravcu", kazao je Obuća.

Dodao je da je Odbojkaški klub Goražde prije sedam godina uradio idejni projekat za sportsku salu manjih dimenzija, do 500 sjedećih mjesta, gdje bi mogli trenirati odbojkašice, košarkaši, karatisti, čime bi Gradsku dvoranu “Mirsad Hurić” oslobodili za rukometne ekipe te bi svi dobili više termina.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović naveo je da su u gradskoj upravi svjesni da planirana sredstva nisu dovoljna, te napominje da Grad Goražde u skladu sa mogućnostima nastoji podržati aktivnosti koji imaju za cilj promociju grada, razvoj sporta ali i drugih društvenih segmenata.

"Sportska udruženja molim za strpljenje kada je riječ o infrastrukturi. Veliki izazov je rekonstrukcija sportske dvorane u koju je u proteklih 20 godina uloženo mnogo sredstava, ali naša djeca odnosno sportski kolektivi nemaju adekvatne uslove za treninge, tako da ću ja kao gradonačelnik to staviti u fokus svog rada da pronađemo što bolja rješenja da bi nastavili dalje raditi", kazao je Imamović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti