Inspektorat Hrvatske: Prije uvoza obavezno ranije najaviti pošiljku

07.07.2021. 07:49 / Izvor: Nezavisne novine
Inspektorat Hrvatske: Prije uvoza obavezno ranije najaviti pošiljku

Kako ne bi došlo do zastoja na graničnim prelazima.

Kako ne bi došlo do zastoja na graničnim prelazima, nova obaveza svih subjekata koji su odgovorni za pošiljku je da prije uvoza bilja u Evropsku uniju unaprijed najave pošiljku, odnosno obavijeste fitosanitarnog inspektora radni dan ili najmanje četiri sata prije, kazali su juče za "Nezavisne" u Državnom inspektoratu Republike Hrvatske.

Prijava se, kako navode, podnosi u elektronskom obliku kroz sistem IMSOC.

Podsjećamo, ovih dana proizvođači svježeg voća i povrća iz BiH, koji izvoze svoje proizvode, žale se na spore kontrole na graničnim prelazima s Hrvatskom, te takođe traže da se produži i radno vrijeme fotosanitarnih inespektora.

"Od 14. decembra 2019. u području biljnog zdravstva primjenjuju se dvije nove uredbe - (EU) 2016/2031 i (EU) 2017/625. Obje su obvezujuće za sve države članice Evropske unije. U skladu s novim zakonodavstvom Evropske unije, od 14. decembra 2019. znatno je proširen popis bilja koje podliježe kontroli fitosanitarne inspekcije na granici", kazali su iz pomenutog inspektorata.

Istakli su da uprkos obavijestima i službenim dopisima o obavezi subjekata odgovornih za izvoz da najave pošiljku, još na granične kontrolne stanice pristižu pošiljke koje prethodno nisu najavljene u sistemu IMSOC.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti