Vlada TK - Odobrena sredstva za uplatu doprinosa radnicama Aide

07.07.2021. 08:12 / Izvor: Akta.ba
Vlada TK - Odobrena sredstva za uplatu doprinosa radnicama Aide

Vlada Tuzlanskog kantona danas je na sjednici imenovala Kantonalni savjet za nauku i tehnologiju.

Vlada Tuzlanskog kantona jučer je na sjednici imenovala Kantonalni savjet za nauku i tehnologiju. 

Stručno i savjetodavno tijelo Vlade TK u sistemu naučnoistraživačke djelatnosti i tehnološkog razvoja u naredne četiri godine činit će osam profesora Univerziteta u Tuzli i jedan predstavnik privrede. 

Savjet će između ostalog pratiti stanje i razvoj naučnogistraživačkog rada i tehnološkog razvoja u TK, kao i predlagati mjere za unaprjeđenje, davati preporuke s ciljem razvoja naučnoistraživačke infrastrukture i obuke nove generacije naučnika, predlagati mjere za afirmaciju i napredovanje naučnoistraživačkog kadra i naučnoistraživačkog rada, te predlagati način finansiranja i naučnoistraživačkog rada, kao i projekte od interesa za TK, jačanje kapaciteta i poboljšanja uslova istraživanja i razvoja.

"Imenovanjem ovog tijela Vlada ispunjava obavezu iz Zakona o naučnoistraživačkom radu", izjavio je Feni ministar nauke, kulture i obrazovanja u Vladi Tuzlanskog kantona Elvis Baraković.

Vlada TK je također odobrila jednokratnu pomoć Društvu fizičara u BiH za učešće BiH ekipe na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike. Sa područja tog kantona učestvuje učenik Behram-begove medrese Ismail Brkić. 

Na sjednici je također razmatran prigovor smijenjenog direktora Civilne zaštite TK Zorana Jovanovića, te ga odbila kao neosnovan.

Na sjenici je odlučeno da će biti uplaćeno 96.000 KM za uvezivanje radnog staža za 13 radnica Aide, kako bi mogle ispuniti uslove za ostvarivanje prava na penziju.

Odobreno je i 875.278 KM Razvojnom programu Ujedinjenih nacija na ime projekta "Odgovor na COVID 19" u BiH, a za nabavku opreme za Tuzlanski kanton, prema potpisanom sporazumuo  sufinansiranju između UNDP-a i Vlade tog kantona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti