Saradnja dva mjesta učenja: Kompanije se uključuju u realizaciju praktične nastave učenika

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Saradnja dva mjesta učenja: Kompanije se uključuju u realizaciju praktične nastave učenika

Sve navedene aktivnosti će se realizovati kao dio projekta "Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini".

08.07.2021. 09:54 / Izvor: Akta.ba

Kvalitetna organizacija praktične nastave van škole za učenike srednjih stručnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu, te izazovi sa kojima se susreću kompanije i srednje stručne škole u organizaciji praktične nastave izvan škole, kao i neophodno unapređenje saradnje ova dva mjesta učenja, bile su teme sastanka koji su održani između kompanija i stručnih škola iz ZDK-a.

Sastanci su održani u kompanijama Mann+Hummel BA dd Tešanj, Pobjeda dd Tešanj, RM-LH doo Zenica, Empress doo Zenica, Strong auto doo Zenica, sa predstavnicima Mješovite srednje škole Tešanj, Mješovite srednje industrijske škole Zenica, Mješovite srednje škole Zenica, Pedagoškog zavoda Zenica, kako bi na licu mjesta razgovarali sa najistaknutijim primjerima. 

Prema zajedničkom mišljenu kompanija i predstavnika škola, koji su u procesu organizacije praktične nastave izvan škole za učenike ravnopravni partneri, iako im je dosadašnja saradnja korektna i daje dobre rezultate, ipak postoji dosta prostora za unapređenje izvođenja praktične nastave učenika, posebno na polju prepoznavanja statusa učenika na praktičnoj nastavi, isplate naknada učenicima za rad na praktičnoj nastavi, osiguranja učenika, ljekarskog uvjerenja za učenike itd.  

Sastanci su organizovani uz prisustvo njemačke ekspertice organizacije GIZ, Sonje Ruetz te Melise Hadžihalilović Projektne menadžerice u Privrednoj komori ZDK, a isti su realizovani u okviru Sporazuma o lokalnoj subvenciji, potpisanog između Privredne komore ZDK i organizacije GIZ, za potrebe implementacije aktivnosti koje imaju za cilj značajno unapređenje kapaciteta ove Komore za preuzimanje novih uloga u srednjem stručnom obrazovanju, kao i stvaranje pretpostavki za integraciju dualno orijentisanog stručnog obrazovanja u ZDK.

Aktivnostima će se djelovati u dva pravca:

- na unapređenju izvođenja praktične nastave izvan škole za učenike srednjih stručnih škola i to posebno u segmentu pozicioniranja uloge master trenera za obuke mentora iz kompanije, pozicioniranju uloge i obuke mentora iz kompanija, te u segmentu unapređenja saradnje dva mjesta učenja i

- na animiranju kompanija sa područja ZDK za uključivanje u realizaciju praktične nastave učenika, kao, za kompanije, odličnom načinu obezbjeđenja kvalitetne radne snage koja sve više nedostaje.

"Iako su obrazovne vlasti ZDK, u saradnji sa Privrednom komorom ZDK već napravile značajan iskorak u definisanju izvođenja praktične nastave učenika izvan škole usvajanjem Pravilnika o utvrđivanju uslova za izvođenje praktične nastave izvan škole, te usvajanjem Pravilnika o ferijalnoj praksi u tehničkim i srodnim školama i stručnim školama, kao i formiranjem Međusektorske radne grupe, čijim se aktivnim radom kontinuirano doprinosi unapređenju srednjeg stručnog obrazovanja u skladu s potrebama tržišta rada Zeničko-dobojskog kantona, svjesni smo da je potrebno uložiti i dodatni napor u cilju unapređenja saradnje dva mjesta učenja, jačanje uloga mentora kao i koordinatora praktične nastave, te povećanja atraktivnosti dualno orijentisanog stručnog obrazovanja i stvaranju pretpostavki za integraciju istog. Uz podršku organizacije GIZa, ova Privredna komora će u narednom periodu, i raditi na tim aktivnostima", navode iz PKZDK.

Sve navedene aktivnosti će se realizovati kao dio projekta "Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini" kojeg na području BiH provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti