Nezadovoljstvo građana je kulminiralo: Vlada KS kreće u veliku akciju čišćenja grada

08.07.2021. 12:32 / Izvor: Akta.ba
Nezadovoljstvo građana je kulminiralo: Vlada KS kreće u veliku akciju čišćenja grada

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović najavio je danas uvođenje novih, konkretnih poteza.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović najavio je danas uvođenje novih, konkretnih poteza na poboljšanju čistoće grada i vraćanja reda u oblast komunalne čistoće u Sarajevu.

Nakon brojnih primjedbi i nezadovoljstva građana zbog prljavog grada, neredovnog odvoza otpada, ministar je još jednom zatražio od nadležnih preduzeća KJKP “Rad” i KJKP “Park” odgovore na sve učestalija pitanja iz ove oblasti. Kako je izjavio Hadžiahmetović, trenutno stanje i nezadovoljstvo građana je nedopustivo, te će se poduzeti hitne mjere, a čistoća grada će u narednom periodu biti prioritet u njegovom radu.

Na sastanku koji je ministar danas održao sa upravom preduzeća "Rad" dogovoreno je hitno formiranje Operativnog tima koji će upravljati akcijom uvođenja reda u oblast komunalne čistoće na ulicama Sarajeva. Timom će upravljati lično ministar Hadžiahmetović.

"Tim će vršiti sistemski nadzor i praćenje poslova iz oblasti čistoće, činit će ga predstavnici KJKP ‘Rad’,  ‘Park’ i ‘Vodovod i kanalizacija’, Uprave za inspekcijske poslove, te nadležnog Ministarstva. Dodatno ćemo angažovati 100 sezonskih radnika za ‘Rad’ i ‘Park’ koji će intenzivno raditi na čišćenju grada. Zahtijevat ću pojačan angažman komunalnih redara i inspektora na terenu jer Sarajevo mora imati izgled dostojan glavnog grada Bosne i Hercegovine, a građani moraju imati uslugu koju im je dužno osigurati nadležno komunalno preduzeće", poručio je ministar Hadžiahmetović.

Dodao je da KJKP “Rad” radi punim kapacitetima na odvozu smeća i održavanju čistoće grada, ali problem i dalje predstavlja nedostajuća mehanizacija i ljudstvo. Stoga će se uposliti novi, sezonski radnici i nastojati ubrzati procesi nabavke novih mašina. Godinama su se nakupljala brojna neriješena pitanja i problemi, te je sada cilj da komunalna preduzeća Park i Rad pod monitoringom nadležnog ministarstva pokrenu zajedničke aktivnosti kako bi se pitanje gradske čistoće napokon sistemski riješilo.

"Mi sada moramo rješavati nagomilane probleme iz prethodnog perioda i obećavam građanima da ćemo to i uraditi. Pokrenut ću sve potrebne aktivnosti kako bi se formirala komunalna policija koja će zavesti red i natjerati na odgovorno ponašanje. Od građana očekujemo partnerski odnos, da nam prijave svako nelegalno odlaganje otpada i pomognu u raščišćavanju ove situacije. Pozivam građane da svaki slučaj nepropisno odloženog otpada prijave komunalnom preduzeću Rad, a ja im obećavam da će na svaku njihovu prijavu biti odgovoreno", odlučan je ministar.

Prijave nepropisno odloženog otpada građani mogu prijaviti putem viber broja 062 00 22 44.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti