"Oaza za pušače" na sarajevskom aerodromu će sačekati razvoj događaja s novim Zakonom

15.07.2021. 09:34 / Izvor: Akta.ba
'Oaza za pušače' na sarajevskom aerodromu će sačekati razvoj događaja s novim Zakonom

Pušači koji žele cigaretu prije ulaska u avion, ili dok se prebacuju na drugi let mogu pronaći posebno opremljene salone i zone na desecima aerodroma širom svijeta.

Pušači koji žele cigaretu prije ulaska u avion, ili dok se prebacuju na drugi let mogu pronaći posebno opremljene salone i zone na desecima aerodroma širom svijeta. S ciljem opremanja posebnih komora i zona, stručnjaci firme Grizelj su zahvaljujući praćenju, istraživanju i razvoju know how tehnologije ponudili tržištu i Međunarodnom aerodromu Sarajevo nove ekološke proizvode "Oaza za pušače".

"Međunarodni aerodrom Sarajevo je zaprimio informaciju o projektu ''Oaza za pušače'', od strane firme Grizelj početkom juna 2021. godine. Navedeni ponuđač je, uz zahvalnost na informaciji, dobio odgovor da ćemo ipak sačekati razvoj događaja sa usvajanjem novog Zakona o zabrani konzumiranja duhanskih proizvoda u FBiH. Ukoliko i dalje bude postojao zakonski okvir za implementaciju ovog rješenja, pristupićemo izradi studije izvodljivosti", potvrđeno je iz sarajevskog aerodroma za Akta.ba.

Inače, svi oni sa ovim porokom cigaretu mogu zapaliti i unutar aerodroma u Sarajevu. 

"Međunarodni aerodrom Sarajevo trenutno posjeduje prostoriju za pušenje, u okviru zone odlaznog gate-a Terminala B. Ovaj prostor je u skladu sa važećim propisima, sa odvojenim sistemom ventilacije, brojem izmjena zraka prema EN 12831, a u novom dijelu Terminala B, koji je u fazi izgradnje, planiran je još jedan takav prostor koji će imati sve potrebne uslove po pitanju ventilacije i trenutno važećim propisima o zabrani konzumiranja duhanskih proizvoda u FBiH", navode.

Kako kažu iz firme Grizelj, "Oaza za pušače" definira se kao otvoreni prostor u kom je dozvoljeno konzumiranje duhana što osigurava primjena najsavremenijih i najefikasnijih HVAC&R tehnika. Riječ je o izazovu humanosti, ekologije, zdravstva, sanitarno – higijenskih – tehničkih zahtijeva da se mogu konzumirati duhanski proizvodi ne ugrožavajući zdravlje, okoliš, prirodu, životnu sredinu u klimatiziranom ambijentu.

Tako se sa procesno-tehnološkom i tehničkom infrastrukturom u oblasti ventilacije, filtriranja, dezinfekcije, odimljavanja i klimatizacije zraka, "Oaza za pušače" smatra zaštićenim prostorom. U opisu projekta navidi da se radi o fizički izdvojenom prostoru, odnosno komorama. Zone za pušače mogu biti omeđene zračnim zavjesama-barijerama, geometrijskog oblika prostora u obliku kocke ili kvadra. Prostor može biti fizički ograđen sa tri strane sa staklenim stjenkama i s jedne strane zračna zavjesa ili u kombinaciji da sve četiri strane budu od zračnih zavjesa kao barijere.

"Zdrav ambijent i optimalan utrošak energije su ciljani benefiti projektaOaza za pušače. Kontinuiranim mjerenjem kisika u zaštićenom prostoru možemo kontrolirati kvalitet zraka, direktno efikasno i racionalno uticati na utrošak energije. Uređaj bi vršio eliminaciju dima i smrada što se radi na bazi tzv. jona, odnosno jonizacijom zraka nakon čega se dobija čist zrak koji će u sebi imati dovoljno kisika što i zakon nalaže", kazao je za Akta.ba Tomislav Grizelj.

Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izglasao je 26. maja 2021. godine zakon kojim se zabranjuje konzumiranja duhana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prevozu, te u privatnim automobilima u kojima se nalaze djeca. Za prijedlog ovog zakona je glasalo 63, troje je bilo protiv, a dvoje suzdržanih.

Da bi stupio na snagu, prijedlog ovog zakona potrebno je da dobije podršku i u Domu naroda Parlamenta FBiH.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti