Fondacija Mozaik: Predstavljene poduzetničke prilike za mlade u Bihaću, Banja Luci i Sarajevu

15.07.2021. 11:29 / Izvor: Akta.ba
Fondacija Mozaik: Predstavljene poduzetničke prilike za mlade u Bihaću, Banja Luci i Sarajevu

Učesnici sva tri Demo dana upoznali su se s kreditnim programom Korak po korak koji je Startup studio razvio sa Sparkasse Bank.

Nakon dva druženja održana u Startup studiju Bihaću i Startup studiju Banja Luka u utorak, 13.7., je u Startup studiju Sarajevo održano treće okupljanje društvenih biznisa koje podržava Startup studio Fondacije Mozaik. Druženje pod nazivom Demo dan 2 u ova tri grada okupilo je mlade preduzetnike i preduzetnice koji vode 42 društvena biznisa širom Bosne i Hercegovine.

Prvo druženje održano je 6. jula u Startup studiju Bihać, gdje je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić uručio nagrade dobitnicama i dobitnicima nagrada u okviru takmičenja #startupuj – prijavi svoju poslovnu ideju, koje se održalo za mlade na području Unsko-sanskog kantona.

Prvo mjesto i novčanu nagradu od 800 KM na takmičenju osvojio je Adnan Toromanović sa idejom Podrum dizajn - concept store proizvodnja unikatnog namještaja, drugo mjesto i nagradu od 500 KM osvojila Iman Zulić sa idejom Iman Photography, dok je treće mjesto i nagradu od 300 KM osvojila Dalila Hajrulahović sa poslovnom idejom zdravih slastica Amal.

Na druženju mladih preduzetnika i preduzetnica u Startup studiju Banja Luka održanom 8. jula govorio je i Slaviša Blaženović, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Opštine Čelinac koja je u 2020. i 2021. godini podržala 15 malih biznisa mladih kroz Omladinsku banku Čelinac koju je osnovala Opština Čelinac u saradnji sa Fondacijom Mozaik. Na sva tri druženja, mlade preduzetnice i preduzetnici su imali priliku upoznati se novim servisima i prilikama koje Startup studio razvio u saradnji sa partnerskim organizacijama.

 “Gradimo ekosistem podrške za sve mlade koji žele razvijati svoje poslovne ideje. Zato nam je posebno važno što imamo partnere s kojima zajedno gradimo podršku prilagođenu potrebama svake mlade osobe koje želi da profesionalno uspije“ rekao je Dženan Šarić, direktor Startup studija Fondacije Mozaik.

Učesnice i učesnici sva tri Demo dana imali priliku upoznati se kreditnim programom Korak po korak koji je Startup studio razvio sa Sparkasse Bank. Predstavnici banke su upoznali male biznise sa jedinstvenom kreditnom linijom koja omogućava startupima do tri godine starosti posebne pogodnosti i pristup povoljnijim kreditnim sredstvima.

"Sparkasse Bank BiH u 2021. godini fokus svog društveno odgovornog djelovanja stavlja na poduzetnički duh mladih i razvoj startup preduzeća. Vjerujemo da su ovakve inicijative koje potiču ekonomski oporavak zemlje od negativnih efekata pandemije Covid-19, ustvari i najbolji vid podrške zajednici. Sparkasse Banka želi dati vrlo konkretan doprinos i to ne samo kroz finansijsku podršku, podjelu svog znanja kroz mentorstva, nego i kroz specijalnu kreditnu liniju za startupe kroz program Korak po korak“, istakli su predstavnici Sparkasse Bank na događajima.  

Pored informacija o kreditnom programu Korak po korak, mlade preduzetnice i preduzetnici su se upoznali sa programom podrške za razvoj e-commerce poslovanja koju je Startup studio razvio u saradnji sa Monri Payten i OLX koja omogućava malim biznisma lakše i jeftinije otvaranje digitalnih kanala prodaje.

Orhan Gazibegović, menadžer za poslovni razvoj u Monri Payments kaže da E-commerce još od vremena prije pandemija bilježi rast, a upravo je pandemija dovela do rapidne ekspanzije ovog značajnog segmenta i na našem tržištu.

"Mi smo prepoznali koliko je važno podržati startupe i male biznise da što adekvatnije odgovore na zahtjeve tržišta, te nam je velika čast objaviti uspostavljenu saradnju sa Startup studijem Fondacije Mozaik. Naš cilj je zajedno sa drugim partnerima maksimalno podržati mlade i razvoj njihovih biznisa“.

Do kraja prve polovine 2021. godine Startup studio je podržao 1381 tim mladih u razvoju njihovih poslovnih ideja, uložio u 170 prototipa te kroz partnerska ulaganja pokrenuo ili uložio u 168 društvenih biznisa mladih.

Poziv za sve mlade osobe koje žele iskoristiti prilike koje nudi Startup studio je uvijek otvoren, a dodatne informacije su dostupne na www.startupstudio.ba ili zajednici www.lonac.pro.

Prijave za program edukacije i kreditiranja Korak po korak moguće su i preko web stranice Sparkasse Bank www.sparkasse.ba.         

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti