U Livnu vakcinacija za sve građane BiH, bez uslova i ograničenja

23.07.2021. 10:21 / Izvor: BHRT
U Livnu vakcinacija za sve građane BiH, bez uslova i ograničenja

I dok se mjesecima građani BiH samostalno snalaze za vakcine u regionu, Vijeće ministara BiH danas je konstatiralo da se stiču uvjeti za masovno vakciniranje stanovništva.

I dok se mjesecima građani BiH samostalno snalaze za vakcine u regionu, Vijeće ministara BiH jučer je konstatiralo da se stiču uvjeti za masovno vakciniranje stanovništva. Tvrde, u Bosnu i Hercegovinu je stiglo oko 1,6 miliona vakcina. A gotovo svi mještani Livna su vakcinirani, i to u Hrvatskoj. Višak, uglavnom doniranih vakcina, livanjski Dom zdravlja sada je ustupio svim zainteresiranim građanima BiH, bez uvjeta i ograničenja.

Mnogi građani više nemaju strpljenja čekati cjepiva u svojim mjestima, pa je tako sve više onih koji se posljednjih dana dolaze cijepiti u Livno. Danas pred kamere nisu htjeli, no u Livnu je danas bilo i Sarajlija, Brčaka .. Svi oni došli su se cijepiti nakon što je livanjski Dom zdravlja odlučio potpuno liberalizirati mogućnost cijepljenja protiv COVIDA- 19.

Ravnatelj livanjskog Doma zdravlja kaže da su u mogućnosti pružiti cjepivo i građanima van Livna, jer ova ustanova raspolaže dovoljnim količinama cjepiva. Napominje da svakodnevno imaju telefonske pozive zainteresiranih iz svih krajeva BiH. Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Diana Mamić kaže da ovaj Zavod nije prihvatio nove doze cjepiva kako bi one bile ustupljenje drugim županijama.

Situacija bi u drugim županijama trebala biti nešto bolja idućeg tjedna kada će županijski zavodi dobiti nove doze cjepiva. Ambasador Kine u BiH Kin Ping informirao je danas lidera SDA da će naručenih 500 tisuća kineskog cjepiva za Federaciju stići početkom idućeg mjeseca. A koja je cijena tog cjepiva ministrica financija danas nije mogla potvrditi.

I dok čekamo naručena cjepiva i Republika Hrvatska odlučila je svim građanima BiH pružiti mogućnost cijepljenja bez uvjeta.

No, ono što saznajemo na terenu jeste da se prije odlaska u Hrvatsku trebate informirati u gradovima gdje idete kojim danima organiziraju cijepljenje građana iz BiH.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti