Sud BiH ukinuo samovolju Konkurencijskog vijeća

26.07.2021. 10:03 / Izvor: N1
Sud BiH ukinuo samovolju Konkurencijskog vijeća

Sud Bosne i Hercegovine konačno je prepoznao nezakonito djelovanje pojedinih članova Konkurencijskog vijeća.

Sud Bosne i Hercegovine konačno je prepoznao nezakonito djelovanje pojedinih članova Konkurencijskog vijeća i višegodišnju praksu Konkurencijskog vijeća da donosi političke odluke kojima se favorizuje firma iz druge države - Telekom Srbije.

Naime, presudom Suda BiH br. S1 3 U 038507 21 U okončani su višegodišnji pokušaji pojedinih članova Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine da spriječe preispitivanje svoje odluke, kojom su bez ikakvog osnova i analize, bezuslovno odobrili koncentraciju vlasništva u vezi sa preuzimanjem operatera Blicnet d.o.o. Banja Luka od strane Telekom Srbija Grupe.

U skladu sa presudom, Zakonom i ranijim instrukcijama Suda, Konkurencijsko vijeće BiH je sada dužno obnoviti postupak ocjene predmetne koncentracije omogućavajući kompaniji Telemach da u postupku sudjeluje. To samo po sebi podrazumijeva da će se u obnovljenom postupku dokazivati nesporne činjenice na koje je ukazivala cijela bh. javnost (još tada i tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i direktor RAK-a Radomir Konač), a koje je Konkurencijsko vijeće pokušavalo sakriti nastojeći oduzeti Mtel-ovim konkurentima pravo da sudjeluju u predmetnom postupku. Konkurencijsko vijeće odbijalo je argumentaciju da se navedenom koncentracijom (i drugim koje su paralelno provedene od strane Mtel-a) stvara monopolski položaj Telekom Srbija grupe na području bh. entiteta Republika Srpska, dugoročno na štetu i konkurencije i krajnjih potrošača. Presudom Suda BiH onemogućit će se Konkurencijsko vijeće BiH da u obnovljenom postupku na isti način odobri predmetnu koncentraciju, jer su takve koncentracije po Zakonu zabranjene.

Pojedini članovi Konkurencijskog vijeća već su izvršili krivično djelo neprovođenja presuda Suda BiH, a svojim nezakonitim odlukama načinili su i novčanu štetu građanima BiH

Navedenom presudom, sud je zaključio da su osnovani bili zahtjevi Telemach BH d.o.o. Sarajevo da učestvuje u postupku, koji su inače bili istaknuti još na početku predmetnog postupka u decembru 2018. godine.

Sud BiH je ranije (presudom broj S1 3 U 031556 19 U od 21.07.2020. godine) već jednom naložio Konkurencijskom vijeću BiH da donese odluke kojima se omogućava Telemachu da sudjeluje u predmetnom postupku, što je Konkurencijsko vijeće BiH propustilo učiniti, zbog čega je takvu odluku sada morao donijeti sam Sud BiH.

Navedena presuda predstavlja u praksi Suda BiH rijedak slučaj kada Sud odlučuje umjesto nadležnog organa, na šta je Sud BiH u konkretnom slučaju bio prinuđen zbog višegodišnjeg odbijanja Konkurencijskog vijeća BiH da provede odluke Suda BiH.

Navedena odluka će izvjesno imati posljedice i na druge postupke ocjene koncentracije koji su se pred Konkurencijskim vijećem BiH vodili po Mtel-ovim prijavama, ali i na postupke koje vode drugi nadležni organi.

Podsjetimo da neprovođenje odluka Suda BiH (koje je navedenom presudom nepobitno utvrđeno) predstavlja i krivično djelo. Telemach je isto prijavio nadležnom Tužilaštvu BiH još u novembru 2020. Kako je navedenom presudom od 15.07.2021. već utvrđeno da je Konkurencijsko vijeće BiH odbilo provesti ranije presude Suda BiH, Tužilaštvu BiH ostaje samo da utvrdi koji su članovi Konkurencijskog vijeća BiH za to odgovorni, te da li neki eventualno nisu. U stručnoj javnosti se već dugo komentariše da se u narednom periodu može očekivati da se pojedini članovi Konkurencijskog vijeća BiH koji su bili protiv odbijanja povođenja presuda Suda BiH konačno ograde i imenuju svoje kolege koji su za to odgovorni.

biti zanimljivo i kako će Telekom Slovenija (raniji vlasnik Blicnet-a) reagovati na novonastalu situaciju, s obzirom da je jedna od zakonskih posljedica obnove postupka i odgađanje izvršenja odobrenja koncentracije, pa će se Telekom Slovenija naći u situaciji da opet mora voditi svoje bh. operacije, koje je vjerovala da je prodala još prije 2,5 godine. To s druge strane ne odgovara ni Telekom Srbija, koja je za ovu akviziciju prema napisima u medijima iz Srbije navodno platila enormne iznose.

Imajući u vidu sve navedeno, bilo bi neophodno da Vijeće ministara BiH konačno uspostavi nadzor nad višegodišnjim nezakonitim radom Konkurencijskog vijeća BiH koji je konstatovan i u mišljenju Evropske komisije o BiH, jer se postavlja pitanje ko će svim trima zainteresiranim stranama platiti štetu uzrokovanu nezakonitim odlukama Konkurencijskog vijeća BiH i višegodišnjim odbijanjem da se njihov nezakonit rad koriguje. Da li opet poreski obveznici BiH?

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti