Utvrđen nacrt Zakona o javnom prevozu putnika, utvrđeni prioriteti u razvoju javnog prevoza

30.07.2021. 10:02 / Izvor: Akta.ba
Utvrđen nacrt Zakona o javnom prevozu putnika, utvrđeni prioriteti u razvoju javnog prevoza

U narednom periodu se očekuje usvajanje ovog nacrta u Skupštini KS, kao i upućivanje na javnu raspravu.

Na prijedlog Ministarstva saobraćaja KS, Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je jučer Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo i Nacrt Zakona o javnom prevozu putnika.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju saobraćaja propisana su ograničenja saobraćaja u užem jezgru grada, kao i dozvoljene i zabranjene površine za kretanje bicikla i mopeda. Zakonom je, između ostalog, jasno definisana nadležnost Ministarstva kada je riječ o uspostavi i održavanju svjetlosne saobraćajne signalizacije, što do sada nije bilo utvrđeno nijednim zakonom.

Nacrtom Zakona o javnom prevozu putnika utvrđeni su prioriteti u razvoju javnog prevoza, definisana je mreža linija i uređene su specifičnosti organizacije javnog prevoza. Definisani su i postupci u slučaju neredovnog održavanja linija, kao i načini utvrđivanja tarifnog sistema.

U narednom periodu se očekuje usvajanje ovog nacrta u Skupštini KS, kao i upućivanje na javnu raspravu.

"Cilj ovih zakona je uspostavljanje jasne zakonske regulative koja do sada, nažalost, nije postojala, kako bi i saobraćaj i javni prevoz u Kantonu Sarajevo bio što sigurniji i kvalitetniji. Pored ova dva zakona, u skupštinsku proceduru je, nakon što je ranije utvrđen na Vladi KS, upućen i Zakon o cestama Kantona Sarajevo, tako da ćemo u budućnosti imati jasne zakonske okvire u svim segmentima", istakao je ministar saobraćaja Adnan Šteta.

Prijedlozi ovih zakona sačinjeni su na osnovu analize dosadašnjih iskustava, praksi i situacije na terenu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti