Predstavnički dom PFBiH uskoro razmatra Informaciju u vezi izgradnje Bloka 7 TE Tuzla

03.08.2021. 12:16 / Izvor: Fena
Predstavnički dom PFBiH uskoro razmatra Informaciju u vezi izgradnje Bloka 7  TE Tuzla

Važno je da se o tome izjasne oba doma Parlamenta FBiH s obzirom da o tome zavise buduće odluke u vezi izgradnje Bloka 7.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH će nakon ljetne pauze razmatrati Informaciju o aktuelnoj situaciji na realizaciji Ugovora o inženjeringu, nabavci i izgradnji (EPC) za izgradnju Bloka 7 — 450 MW u TE Tuzla, koju je dostavila Vlada FBiH.

Važno je da se o tome izjasne oba doma Parlamenta FBiH s obzirom da o tome zavise buduće odluke u vezi izgradnje Bloka 7.

Naime, problem je nastao kada se Ugovorom sa Elektroprivredom BiH kineski konzorcij obavezao da će u budući blok preko partnera Alstom i Siemens, instalirati kotao, turbinu i generator američke kompanije General Electric (GE). Međutim, ta kompanija je 2020. godine odustala od učešća u projektima zasnovanim na uglju.

U međuvremenu, kineski konzorcij ponudio je izmjenu ugovora, po kojem bi ključnu opremu sada isporučili kineski proizvođači sa evropskom tehnologijom ili licencom.

Dakle, poslanici su obavješteni o izlasku General Electrica, kao i o ponudi EPC izvodača, alternativnih ponuđača za kotao (Shanghai Boiler Works Co., Ltd. sa tehničkom podrškom General Electrica, te za turbinu i generator Shangai Electric Group sa tehnologijom i licencom Siemensa.

"Bitno da se što prije zauzme stav i donese konačna odluka o tome da Ii će se EPC Ugovor pokušati ostvariti sa alternativno predloženim ili nekim drugim isporučiocem ili će se u suštini odustati od projekta, polazeći od toga da ga je nemoguće okončati bez opreme General Electrica. Solucija je da Elektroprovreda BiH raskine EPC Ugovor zbog nemogućnosti da se on ispuni na način kako je to ugovoreno, odnosno sa General Electric kao isporučiocem kotla i turbogeneratora ili da obavijesti EPC Izvođača da smatra da je ugovor prestao po sili zakona zbog nemogućnosti ispunjenja. Prema pravnom savjetniku konačna odluka se mora saopštiti EPC Izvođaču što prije, pogotovo kada se ima u vidu koliko je vremena prošlo od njihove ponude (29.01.2021. godine)", navodi se u Informaciji.

Konačnu odluku o postojećem ugovoru o izgradnji Bloka 7 trebao bi donijeti Parlament Federacije BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti