Potvrđeno: Radovi na tunelu Hranjen se ne mogu nastaviti jer nema dodatnih sredstava

03.08.2021. 14:13 / Izvor: Akta.ba
Potvrđeno: Radovi na tunelu Hranjen se ne mogu nastaviti jer nema dodatnih sredstava

Uprave JP Autoceste FBiH pripremila je određene zaključke koji su već upućeni prema investitoru projekta - Vladi FBiH.

Radovi na tunelu Hranjen se ne mogu nastaviti jer nisu obezbijeđena dodatna sredstva za dalju realizaciju, potvrdili su iz JP Autoceste FBiH, a u vezi sa trenutnim stanjem projekta izgradnje tunela Hranjen prema Ugovoru "Probijanje glavne i servisne cijevi i izrada primarne podgrade cestovnog tunela Hranjen".

Činjenica je da je izvođač Euro-Asfalt d.o.o. do sada izveo 37 posto radova na tunelu, da je utrošeno 97 posto od ukupne vrijednosti ugovorenih radova kao i da je proteklo 80 % ugovorom roka za završetak radova.

Od imenovanja 11. juna 2021. godine aktuelna Uprava JP Autoceste FBiH je uradila analizu u cilju utvrđivanja činjenica i sve dalje korake za rješenje ovog problema, uključujući i utvrđivanje stepena eventualne odgovornosti svih sudionika projekta, te mogućnosti nastavka realizacije projekta.

Uprave JP Autoceste FBiH pripremila je određene zaključke koji su već upućeni prema investitoru projekta - Vladi FBiH.

Stav JP Autoceste Federacije BiH je da, bez obzira na stanje u kome se projekat trenutno nalazi, ne treba odustati od izgradnje tunela Hranjen.

"Ono što slijedi je priprema za raspisivanje novog tendera za izbor izvođača radova u dogovoru s Vladom FBiH i to prema opštim uslovima ugovora FIDIC - Crvena knjiga, što bi omogućilo nastavak radova sa manjim rizikom u odnosu na ranije stanje", navode iz ovog preduzeća.

Podsjetimo, radovi na tunelu započeti su krajem 2019. godine, a finansirani iz akumulirane dobiti BH Telecoma u vrijednost većoj od 65 miliona maraka. 

Na službenim stranicama Vlade FBiH, za budžet 2020. godine, u odjelu za kapitalne projekte, navedeno je da je ukupna vrijednost projekta skoro 95 miliona konvertibilnih maraka, te da je 2020. godine izdvojen skoro 31 milion konvertibilnih maraka, a za 2021. godinu plan je izdvajanje više od 42 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti