Skupština KS nije podržala formiranje vakcinalnih punktova u domovima zdravlja

09.08.2021. 14:30 / Izvor: N1
Skupština KS nije podržala formiranje vakcinalnih punktova u domovima zdravlja

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici nisu usvojili zaključke koji se odnose na formiranje vakcinalnih punktova u svim domovima zdravlja u općinama u KS.

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici nisu usvojili zaključke koji se odnose na formiranje vakcinalnih punktova u svim domovima zdravlja u općinama u KS, a što je bio prijedlog Kluba zastupnika SDA.

Od 24 prisutnih, njih 10 je bilo “za”, 14 suzdržanih, a protiv nije bio niko.

Zaključci koje je predložio Klub zastupnika SDA su sljedeći:

Zadužuju se Vlada i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo da se organizuju punktovi za vakcinaciju građana Kantona Sarajevo u svih devet organizacionih jedinica JU Dom zdravlja KS, radi lakšeg pristupa ostvarivanju prava građana.

Zadužuju se Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo da za proces vakcinacije u Domovima zdravlja angažuju ljekara koji se nalazi na evidenciji Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Zadužuju se Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo da odmah izvrše reviziju dosadašnjih aktivnosti promocije procesa vakcinacije te da organizuju ozbiljniju kampanju promocije vakcinacije, a s ciljem zaštite stanovništva od koronavirusa.

Mahir Dević (SDA), zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, na današnjoj sjednici je iznio i pojasnio te zaključke koji su predloženi kako bi se, tvrdi, poboljšao proces vakcinacije.

Shodno tome, Dević je u ime Kluba zastupnika SDA predložio novi model vakcinacije.

“On će biti u potpunosti decentraliziran na način da se otvori devet vakcinalnih punktova u svakoj općini KS, pri JU Dom zdravlja ili na neki drugi način. Prostorno je možda nemoguće to osigurati u Domovima zdravlja, ali ipak mislim da je najadekvatnije. Mislim da ne bi bio problem obezbijediti neku manju sobu i na taj način vakcine učiniti dostupnijim građanima”, pojasnio je Dević prije glasanja.

Naglasio je tom prilikom da bi se vakcinacija u Zetri uporedo s tim vakcinalnim punktovima mogla nastaviti, ali samo sa nešto manjim obimom od sadašnjeg.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti