Objavljen javni poziv: 2.660.000 KM za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom

19.08.2021. 09:42 / Izvor: Akta.ba
Objavljen javni poziv: 2.660.000 KM za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom objavio je JAVNI POZIV za dodjelu novčanog stimulansa.

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom objavio je JAVNI POZIV za dodjelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom u 2021. godini.

Predmet Javnog poziva je raspodjela sredstava Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u ukupnom iznosu od 2.660.000,00 KM za dodjelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje i samozapošljavanje osoba s invaliditetom.

Osnovni iznos novčanog stimulansa koji se dodijeljuje po jednoj novozaposlenoj osobi s invaliditetom je 6.000,00 KM, a najveći mogući iznos koji se može dodijeliti po jednoj osobi je 13.500,00 KM, u zavisnosti od procenta invalidnosti i perioda zapošljavanja.

Raspodjela sredstava za dodjelu novčanog stimulansa vezana je za Strateški cilj Fonda "Unaprjeđenje mjera zapošljavanja osoba s invaliditetom", u okviru kojeg je definisan operativni cilj: "Osigurati kvalitetne programe zapošljavanja osoba sa invaliditetom koje će doprinijeti održivom zapošljavanju osoba sa invaliditetom".

Ko se može prijaviti?

Pravo na novčani stimulans mogu ostvariti:

a) Pravno i drugo lice koje kao poslodavac zapošljava osobu s invaliditetom čiji stepen invaliditeta je 60% i više, osobu s najmanje 70% tjelesnog oštećenja, ukoliko to oštećenje ima za posljedicu smanjenje radne sposobnosti u skladu sa Zakonom ili osobu sa umjerenom ili lakom mentalnom retardacijom (intelektualnim teškoćama);

b) Osobe s invaliditetom čiji stepen invaliditeta je 60% i više, osobe s najmanje 70% tjelesnog oštećenja, ukoliko to oštećenje ima za posljedicu smanjenje radne sposobnosti u skladu sa Zakonom ili osobe sa umjerenom ili lakom mentalnom retardacijom (intelektualnim teškoćama) koje pokrenu samostalnu ili poljoprivrednu djelatnost kao jedino i glavno zanimanje u cilju samozapošljavanja.

Javni poziv ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja, zaključno sa 18.09.2021. godine.

Foto: in-portal.hr

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti