Deblokiran račun preduzeća, zenički će rudari tokom dana dobiti julske plaće

19.08.2021. 10:38 / Izvor: Fena
Deblokiran račun preduzeća, zenički će rudari tokom dana dobiti julske plaće

Bankovni račun Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica od jučer oko 16.00 sati ponovo je deblokiran.

Bankovni račun Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica od jučer oko 16.00 sati ponovo je deblokiran pa je jutros počela i isplata plaća zeničkim rudarima za juli - potvrdio je Feni v. d. direktora ZD RMUZ Isad Turalić.

Svih 1.105 zaposlenika tog preduzeća tokom dana bi na svojim računima trebali imati julske plaće, koje se, po Kolektivnm ugovoru, isplaćuju do 15-og u mjesecu.

Plaća im prošle sedmice nije mogla biti isplaćena zbog duga po zateznim kamatama za ranije isplaćeni dug, za koji ih je Grad Zenica, 23. jula ove godine, bio blokirao na iznos od 2,6 miliona KM, ali je u utorak, 17. jula, postignut dogovor s Gradskom upravom Grada Zenica o privremenoj deblokadi računa.

"Osim duga Gradu Zenica za zatezne kamate, imali smo i još nekoliko blokada, u ukupnom iznosu od 1.090.000 KM. Dio smo tog duga morali platiti, ali najvažnije je da smo danas počeli isplatu plaća radnicima. Radnici su imali razumjevanja i nisu prekidali proizvodnju", kaže direktor Turalić.

Isplatom plaća, prestaje i potreba za organizacijom generalnog štrajaka u tom preduzeću, koji je Sindikat ZD RMUZ bio zakazao za 25. august.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti