Ko je Omar Musabegović, upečatljivi gost svadbe stoljeća, i kako je povezan s firmom Tasyapi?

29.08.2021. 11:35 / Izvor: Akta.ba
Ko je Omar Musabegović, upečatljivi gost svadbe stoljeća, i kako je povezan s firmom Tasyapi?

Firma Tasyapi koju je zastupao Musabegović, gradila je stanove za pripadnike ‘bezbednosti’ u Nišu i Vranju.

Bosanskohercegovačka javnost pomno je ispratila svadbu kćerke Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, koja je, prema pisanju medija, koštala milion KM. Među brojnim zvanicama bio je i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Međutim, najviše pažnje privukao je Omar Musabegović. Prvo se pojavio na fotografijama ispred Begove džamije, gdje je bilo šerijatsko vjenčanje, i to kako nosi kišobran Sebiji Izetbegović. Kasnije se vidi da je bio i kum na vjenačanju Jasmine i njenog izabranika.

Prema pisanju portala Raport, u poslovnom smislu Musabegović je brzo napredovao i širio se. 

"Zanimljivo je da je Bakir Izetbegović u januaru 2018. godine najavio izgradnju autoputa, a da je već u februaru Musabegović registrova firmu Aksiom Invest u Beogradu, čija je djelatnost izgradnja autoputeva. No, to nije sve. Musabegović je zastupnik turske firme u Beogradu Tasyapi koja je i dobila posao gradnje autoputa Sarajevo – Beograd, a koji bi finansirala Turska. Firma Tasyapi je prije izvijesnog vremena registrirala i ogranak u Sarajevu. Musabegović je zbog toga i prije par dana bio kod državnog ministra prometa i komunikacija Vojina Mitrovića. Tad je zaključeno da je kompanija Tasyapi spremna da gradi dio autoputa od Rače do Bijeljine", piše Raport. 

Musabegović je bio interesantan i srbijanskim medijima. Naime, a prema pisanju Novosadske hronike, Musabegović i hapšen.

Kako navode, firma Tasyapi koju je zastupao Musabegović, gradila je stanove za pripadnike ‘bezbednosti’ u Nišu i Vranju, ali i još nekoliko važnih infrastrukturnih projekata.

U martu 2019. godine je baš zbog projekta izgradnje jeftinih stanova privedeno petoro ljudi, uključujući i direktora ogranka turske firme u Srbiji, Omara Musabegovića, zbog sumnje da su primali mito prilikom angažovanja podizvođačke firme”, navodi list.

Dodaju da je Musabegović, inače, bio i član nadzornog odborau Privrednom društvu “ZGOP AD Novi Sad” do avgusta 2020. godine. Ovo preduzeće je, za to vrijeme, dobilo poslove radova na sanaciji većine pruga u Srbiji.

"On je također i zakonski zastupnik firme “Aksiom invest” čija je djelatnost izgradnja puteva i autoputeva, a koja se vodi na istoj adresi kao i “Tasyapi” u Beogradu", piše ovaj list. 

 

Foto: Raport

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti